Neachitarea de către debitor a creditului

27 martie 2020 107

Bună ziua. Sunt fidejusorul la creditul luat de o persoană, care nu vrea să achite creditul. Suma împrumutată este 2.000 lei. Până azi n-a achitat nimic și am ajuns să fim chemați în judecată, și el, și eu. Eu mă răspundeam întotdeauna cu compania de creditare, pe când debitorul - nu.
După repetate discuții telefonice, persoana în cauză amâna discuțiile despre achitarea creditului. La ziua de azi suma este de 5.000 lei. Eu nu am suma aceasta și nici nu vreau să o achit. Am ajuns deja să fiu amenințată de debitorul vizat. Vă rog mult să mă ajutați, cum să acționez corect fără să achit datoria străină.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua Olga,

Trebuie de studiat contractul de fidejusiune. Legea prevede posibilitatea de a include în contractul de fidejusiune clauza: beneficiul de discuțiune. Astfel, în cazul în care s-a stipulat astfel, fidejusorul poate invoca față de creditor caracterul subsidiar al răspunderii sale. Înainte de a cere executarea de la fidejusor, creditorul... mai detaliat trebuie să întreprindă încercări corespunzătoare pentru a obține executarea obligației garantate de la debitor și, dacă există, de la alte persoane care au garantat aceeași obligație pe baza unei garanții personale sau reale care instituie răspunderea solidară.

În cazul în care asemenea clauză nu este în contract, atunci trebuie de analizat procedura respectată de creditor. Dacă Dvs ați fost notificată corespunzător despre datoria debitorului. Or, conform legii creditorul este obligat să notifice fidejusorul fără întîrziere nejustificată despre neexecutarea obligației garantate sau incapacitatea de plată a debitorului, precum și despre prelungirea scadenței. Această notificare trebuie să includă informații cu privire la sumele garantate ale obligației principale, dobînda și alte obligații accesorii datorate de către debitor la data notificării.

La fel, în contractul de fidejusiune este prevăzută suma maximă pentru care Dvs trebuie să răspundeți solidar cu debitor. Vedeți neapărat acest moment.

Un moment important este dacă în contractul de fidejusiune este prevăzut un termen limită de răspundere. Vedeți și aceasta.

28 martie 2020