Neachitarea salariului

27 decembrie 2017 272

Firma s-a închis, salariul și compensația pentru concediul anual neîntrebuințat n-am primit. M-am adresat la Inspecția muncii cu plângere în martie anul curent, si ne-au răspuns peste o lună că inspectorii muncii au apelat la poliție ca să-l găsească pe angajator, și ne-au promis că vor ține cont de plângerea mea (copiile plângerii și răspunsului sunt). Cu aceasta s-a terminat totul, și salariul așa și nu am primit. Ajutați-mă, vă rog. Cu respect, Aliona.

Comentariile juriștilor 5

Descărcaţi discuția
Mihai Guțu
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Puteți depune o plângere la Poliție.
Pentru neachitare în termenul stabilit de prevederile art. 142 (1) al Codului Muncii angajatorul poate fi sanctionat conform art. 57 al Codului Contravenţional.

***
Articolul 57. Încălcarea termenelor de plată a salariilor, pensiilor, burselor, indemnizaţiilor şi de efectuare a altor plăţi cu caracter permanent, stabilite prin legislaţie... mai detaliat
(1) Încălcarea intenţionată cu mai mult de 2 luni a termenului stabilit pentru plata salariilor, achitarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, precum şi pentru efectuarea altor plăţi cu caracter permanent, stabilite prin legislaţie,
se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 200 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 200 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

(2) Încălcarea intenţionată cu mai mult de 2 luni a termenului stabilit pentru plata pensiilor, burselor, indemnizaţiilor, precum şi pentru efectuarea altor plăţi cu caracter permanent, stabilite prin legislaţie,
se sancţionează cu amendă de la 75 la 100 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 110 la 200 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 220 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
se sancţionează cu amendă de la 45 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 66 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 132 la 180 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
***

Ulterior, pentru a vă proteja dreptul dvs. și pentru a evita prescripția, urmează să vă adresaţi în instanţă de judecată (în interiorul termenului de 3 ani).

28 decembrie 2017

Buna seara. Dar adresa angajatorului nu le am, pentru că cînd am depus plîngere la Inspecția muncii, mi s-a răspuns că pe aceasta adresa (din contract de muncă) nu a fost găsit angajatorul.

31 decembrie 2017
Mihai Guțu
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Pentru a depune cererea de chemare în judecată, aveți nevoie să cunoașteți care este adresa de la sediul întreprinderii. În cazul în care dispuneți de informații cu privire la denumirea întreprinderii (sau cod fiscal), informația referitor la sediul o puteți găsi accesând link-ul de mai jos:

http://webinfo.cis.gov.md/company-search

4 ianuarie 2018

Cu Sărbătoarea Crăciunului!
Da cum să le scriu cererea de chemare în judecată?
N-am scris niciodată.

7 ianuarie 2018

O firmă "BAFTA GC" S.R.L. se află pe adresa str. Milescu Nicolae-Spatarul 19, ap.(of.) 10, mun. Chisinau (în aceasta firma n-am primit concediul anual achitat), unde am lucrat din data de 28.11.2014 pînă la 23.07.2015, iar aceasta firma s-a schimbat denumirea pe "BOBTINA GRUP" S.R.L., unde am lucrat din data... mai detaliat de 23.07.2015 pînă la 22.10.2016, amplasată pe adresa bd. Stefan cel Mare si Sfint 64, mun. Chisinau, unde am avut tot același loc de muncă pe aceeași adresa, și unde mie nu s-au achitat nici salariul, nici n-am avut concediul de odihnă anual plătit?
În judecata pe ce adresa să le scriu cererea de chemare în judecată?

Mulțumesc anticipat.

7 ianuarie 2018