Nedeclararea unor împrumuturi existente la depunerea cererii pentru un credit

26 februarie 2020 165

Care este riscul dacă la depunerea cererii pentru credit la bancă nu am declarat unele micro-împrumuturi existente?
Cade sub incidența articolului 238 CP?
1. Dacă nu primesc credit?
2. Dacă primesc creditul și îl achit fără probleme?

Comentariile juriștilor 3

Descărcaţi discuția
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil

Bună ziua Mihai,

Băncile au acces la sistemul BIC, acolo este toată informația despre istoria Dvs de creditare. Respectiv neprezentarea de către Dvs a acestei informații nu este relevantă în contextul art. 238 CP.

26 februarie 2020

Merci de răspuns.

Iar dacă împrumutul acesta nu apare în BIC? Nu toate OCN-urile apar în el.

27 februarie 2020
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil

Dl. Mihai,

Art. 238 CP prevede că prezentarea cu bună ştiinţă a unor informaţii false în scopul obţinerii unui credit, împrumut sau despăgubirii/indemnizaţiei de asigurare sau majorării sumei acestora, sau obţinerii unui credit sau împrumut în condiţii avantajoase, dacă prin aceasta au fost cauzate instituţiei financiare, organizaţiei financiare nebancare, asociaţiei de... mai detaliat economii şi împrumut sau asigurătorului daune în mărime mai mare sau egală cu 500 unităţi convenţionale.

Latura obiectivă a acestei fapte infracționale presupune un comportament activ de prezentare cu bună ştiinţă a unor informaţii false. Astfel, în cazul în care instituția bancară solicită o astfel de informație, aceasta fiind necesară pentru a o determina să vă acorde creditul, iar Dvs. acordați o informație falsă cu privire la istoria Dvs. de creditare, aceasta faptă poate fi incadrată în normal penală respectivă. Dar, doar cu condiția că sunt întrunite toate circumstanțele invocate mai sus precum și celelalte elemente ale infracțiunii prevăzute la art. 238 CP.

Dar menționez că istoria creditară este accesibilă Băncilor, iar entitățile precum OCN transmit informațiile către Birourile istoriilor de credit.

27 februarie 2020