Neexecutarea hotărârii judecătorești

19 ianuarie 2023 71

Buna! Cu ceva timp in urma am luat un credit de la o companie de microfinantare, pe care nu l-am rambursat. Creditorul m-a dat in judecata, dupa care executorul mi-a blocat toate cardurile etc. Nici asa nu am achitat datoria, pentru ca nu am un venit stabil. Recent, executorul m-a prevenit ca pot sa ajung pe 2 ani la inchisoare pentru neexecutarea hotararii judecatoresti. Daca achit o parte din datorie, evit sa ajung la inchisoare?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Articolul 320 Cod Penal - Neexecutarea hotărîrii instanţei de judecată

(1) Neexecutarea intenţionată sau eschivarea de la executare a hotărîrii instanţei de judecată, dacă aceasta a fost comisă după aplicarea sancţiunii contravenţionale,

se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 650 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul... mai detaliat comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.

Respectiv, pentru a fi considerată infracțiune este necesar ca înainte să vă fi fost aplicată sancțiunea în baza art. 318 Cod contravențional( Neexecutarea hotărîrii instanţei de judecată (1) Neexecutarea intenţionată sau eschivarea de la executare a hotărîrii instanţei de judecată ori a documentului executoriu menționat la art. 11 lit. c) sau d) din Codul de executare se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale).

Respectiv, verificati daca ati fost atras la raspundere contraventionala pe art. 318 Cod Contraventional, dacă nu, nu e posibil sa fiti tras la raspundere penala. Poate fi o intimidare cu scopul de a vă convinge să achitați.

În orice caz, achitarea unei părți din datorie vă va scuti de griji suplimentare.

20 ianuarie 2023