Neplata pensiei de întreținere minor

6 aprilie 2018 44

Acum 15 luni s-a incheiat divorțul la notar. Tatal a declarat un venit din care s-a stabilit pensia procentual (25%). Timp de 8 luni, tatal a plătit pensie de întreținere minorului de 7 ani încredințat mamei, ulterior susținând ca nu mai are loc de muncă, nu a mai achitat aceasta obligație. Susținând ca nu mai are suficiente resurse pentru a achita pensia, tatal, desi in prezent angajat (forme de angajare necunoscute, venit declarat verbal fara dovezi care sa confirme) nu mai contribuie la întreținerea minorului. Care sunt pașii si costurile pentru initierea unei proceduri in instanță pentru plata pensiei de întreținere?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua,
În prim rînd este foarte înteresant ce fel de divorț a fost încheiat la notar? Chiar aș vrea să văd actul. Cred că aveți în vedere partajarea averii?

Procesual, în cazul în care soțiii au copil minor, divorțul se face doar prin intermediul instanței de judecată.
În cadrul ședinței, judecătorul, cu... mai detaliat participarea părinților, hotărăște cu cine rămîne copilul minor, totodata stabilind mărimea pensiei alimentară pentru minor.(sumă fixă sau procentuală)
În continuare, la cererea părții interesate se eliberează titlul executoriu, cu ajutorul căruia se poate încasa forțat sumele datorate.
Cel mai bine, cu actele ce le dețineți, adresațivă direct unui avocat pentru o consultație pentru început, pentru moment nu prea este clar.

6 aprilie 2018