Ni se impune achitarea serviciilor pentru care nu am semnat contract

16 septembrie 2019 202

Daca nu am semnat contractul cu o companie de cleaning, suntem obligati sa achitam factura lor? Locuim la bloc, toti acesti ani locatarii isi faceau singuri curat la etajul lor. Acum cativa ani o companie de cleaning a colectat semnaturi de la locatari pentru prestarea serviciilor de curatenie in scara blocului - apartamentul nostru nu a semnat, din motiv ca facem singuri curat si nu avem nevoie de serviciile lor. Acum, aceasta companie ne obliga sa le achitam factura, din cauza ca majoritatea locatarilor au semnat contract cu ei (dar noi - nu!) si fac referire la Legea nr. 913 din 30.03.2000 si Hotarirea Guvernului nr.191 din 19.02.2002. Trebuie sa achitam aceste servicii pe care nu le-am cerut?

Jurist comments 1

Download discussion
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

Răspunsul îl găsiți în art. 14 din Legea nr. 913 din 30.03.200,

Articolul 14. Plata serviciilor comunale şi a altor servicii
(1) Furnizarea/prestarea serviciilor publice de gospodărie comunală în condominiu se efectuează în baza contractelor încheiate între operatorii serviciilor respective şi gestionarul fondului locativ (asociaţia... mai detaliat de coproprietari ori întreprinderea la balanţa sau în a cărei gestiune se află condominiul) sau, după caz, între operatori şi fiecare proprietar/chiriaş de apartament al blocului locativ în parte.
(2) Proprietarii/chiriaşii locuinţelor din condominiu achită serviciile comunale şi alte servicii utilizate în conformitate cu legislaţia şi cu actele normative în vigoare.
(3) Factura de plată pentru serviciul respectiv se emite de către gestionarul fondului locativ sau, după caz, de către operator, cu indicarea termenului de achitare a acestuia conform clauzelor contractului.
(4) În cazul în care consumatorul nu achită serviciul respectiv în termenul indicat în factură, acestuia i se vor calcula penalităţi pentru fiecare zi de întîrziere. Cuantumul penalităţii nu poate depăşi rata medie anuală ponderată a dobînzii la creditele acordate de băncile comerciale în monedă naţională, pentru un an, înregistrată în anul precedent şi publicată în raportul Băncii Naţionale a Moldovei.
(5) Mărimea plăţii pentru întreţinerea şi reparaţia proprietăţii comune din blocul locativ este proporţională cotei-părţi deţinute de fiecare proprietar/chiriaş al locuinţei şi se determină conform tarifului aprobat în modul stabilit.
(6) Neachitarea de către o parte de proprietari/chiriaşi a serviciilor utilizate nu poate servi drept temei pentru debranşarea totală a blocului locativ de la reţelele şi instalaţiile electrice, termice, de gaz, de la reţelele de alimentare cu apă şi de canalizare.

Plăţile pentru serviciile locative, comunale şi necomunale se percep de la proprietarii, chiriaşii şi locatarii caselor individuale, apartamentelor/încăperilor locuibile în cămine şi încăperilor nelocuibile din bloc conform contractelor, în baza conturilor (bonurilor) lunare respective pentru fiecare tip de serviciu, eliberat de furnizori gestionari sau prestatorii de servicii.

16 septembrie 2019