Nu m-am prezentat la încorporare în armată

17 mai 2022 58

Bună ziua. Îmi vor aplica interdicție de a părăsi țara dacă nu m-am prezentat la comisia de încorporare?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Țurcan
  • Jurisconsult
  • Dreptul penal
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua Dan.

Dacă Dvs. ați primit citație atunci este posibil să fie întreprinse anumite măsuri, dar nu pot zice exact în ce termen.

Personal cred că ar fi bine să vă prezentați la comisia militară pentru ca să explicați situația și să încercați să evitați aplicare oricăror măsuri de constrângere... mai detaliat din partea lor.

La caz dacă este vorba de concentrare în sensul art. 372 Cod penal atunci poate fi doar aplicată măsura preventivă - obligarea de a nu părăsi localitatea sau obligarea de a nu părăsi ţara. Din practică am observat însă că de regulă la eschivare se aplică darea în căutare sau amenda. Dar totul depinde de persoana care se ocupă de dosarul Dvs.

Dat fiind faptul că alin. (1) art. 372 Cod penal nu prevede pedeapsa de privațiune de libertate, închisoare, atunci nu poate fi vorba nici de reținere sau arest preventiv pentru această faptă. Deci, închisoarea este exclusă pentru Dvs.
Însă cred că fapta va fi calificată ca o simplă contravenție și nu va fi încadrată penal.

Dacă trebuie să plecați din țară acum și niciodată nu vă veți întoarce atunci nu e problemă. Puteți să plecați din țară și să nu vă complicați cu partea juridică.

Dar dacă planificați întoarcerea în RM atunci ar fi bine să depuneți cerere de scutirea de la serviciu pe motiv că aveți convingeri pacifiste conform Legii 1245 din 08.07.2002 cu privire la pregătirea cetățenilor pentru apărarea Patriei. Deci este și posibilitatea de aplicare la serviciul civil, de alternativă sau declararea faptului că persoana este pacifistă pentru scutire completă de serviciul militar. Dar aici va trebui de contestat dacă va fi refuz pe temeiul recunoașterii convingerilor pacifiste. Deci poate fi mai anevoios decât pur și simplu amânarea.

Ca alternativă, în mod ideal, cea mai bună metodă la moment de a evita serviciul armat este aplicarea la studii în colegiu, universitate cu studii frecvența la zi, prin care beneficiați de amânarea încorporării pe durata studiilor conform art. 31.De asemenea chiar dacă dispar aceste temeiuri, principalul să mai găsiți temeiuri de amânare a încorporării cum ar fi continuarea studiilor într-o instituție de învățământ până la vârsta de 27 de ani. Or, atunci deja persoana nu mai este pasibilă de serviciul militar în termen.
Această posibilitate cu studiile este soluția de lungă durată.

Dacă aveți nevoie de informații suplimentare puteți apela la nr. GSM 069645218.

18 mai 2022