Nu-mi va afecta vechimea in munca?

18 iulie 2017 92

Buna ziua! Am iesit in concediu de maternitate in mai 2014. Institutua la care lucram in data de 31.12.2015 s-a reorganizat si a fuzionat prin absorbtie cu Sectia "X". A fost intocmit ordinul privind transferul meu si a colegilor in Sectia "X", dar precum in acea perioada ma aflam in concediu de maternitate, Sectia "X" nu mi-a intocmit ordinul de angajare prin transfer ca la ceilalti colaboratori. Eu am revenit la munca din concediu de maternitate in iulie 2017. Dna sefa zice sa semnez contractul individual de munca si sa-mi faca ordinul de angajare prin transfer cu luna iulie 2017. Va fi corect asa? Nu va fi golul acesta dintre ani? Nu-mi va afecta vechimea in munca? (M-am aflat in concediu de maternitate 3 ani). Si inca o precizare: in carnetul de munca nu este notat nimic despre schimbarile facute.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

Perioadă de concediu trebuie să știți că se calculează la stagiul de cotizare, astfel dvs fiind în concediu de maternitate în tot acest timp vechimea în muncă va fi calculată.

Art. 124 al Codului Muncii stabilește că în cazul Concediului de maternitate şi concediul
parţial plătit pentru îngrijirea copilului, Concediul... mai detaliat parţial plătit pentru îngrijirea copilului poate fi folosit integral sau pe părţi în orice timp, pînă cînd copilul va împlini vîrsta de 3 ani. Acest concediu se include în vechimea în muncă, inclusiv în vechimea în muncă specială, şi în stagiul de cotizzare.

Totodată, art 126 cu privire la Concediul suplimentar neplătit pentru
îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 6 ani, în alin (3) stabilește că Perioada concediului suplimentar neplătit se include în vechimea în muncă, inclusiv în vechimea în muncă specială, dacă contractul individual de muncă nu a fost suspendat conform art.78 alin.(1) lit.a), adică dacă nu ați suspendat la cererea dvs contractul individual de muncă pe motiv concediu pentru îngrijirea copilului în vîrstă de pînă la 6 ani.
( http://lex.justice.md/md/326757/ )

Cu referire la carnetul de muncă, urmează să știți că orice schimbare efectuată, angajatorul este obligat de a nota acest fapt în carnetul de muncă al salariatului, pentru aceasta, adresațivă către angajator cu întrebarea de ce în carnetul dvs nu s-au făcut aceste completări și să le efectueze .

Toate înscrierile referitoare la angajare, transfer, stimulări şi recompense se efectuează în corespundere cu ordinele (dispoziţiile, deciziile, hotărîrile) angajatorului, în termen de cel mult şapte zile calendaristice de la emiterea acestora. Înscrierile referitoare la încetarea contractului individual de muncă se efectuează în ziua eliberării, în strictă conformitate cu ordinul (dispoziţia, decizia, hotărîrea) angajatorului. Acest fapt fiind reglementat de pnct 14 a Hotărârii privind carnetul de muncă ( http://lex.justice.md/md/326586/ ).

19 iulie 2017
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Suplimentar, nu cred ca este corect, in general, emiterea unui Ordin de angajare!
Dvs ati fost transferata la alta functie, iar Codul Muncii prevede la art. 74 ca in cazul trasnferului Partile MODIFICA contractul individual de munca existent, printr-un acord aditional.
In mod normal, trebuie sa se considere si sa se indice... mai detaliat in toate actele ca Dvs sunteti transferata in functia respectiva din data indicata in Ordinul initial privind transferul, si nu din iulie 2017.

19 iulie 2017