Nu ne mai impacam cu sotul, dar oficial inca nu sunt divortata

8 octombrie 2019 43

Buna! Sunt casatorita de cinci ani, am un copil de un an si opt luni, care la moment se afla in grija parintilor mei deoarece ma aflu peste hotare. Nu ne mai impacam cu sotul, dar oficial inca nu sunt divortata. Poate el sa-mi ia copilul de la parinti fara acordul meu? Daca raspunsul este da, ce as putea face ca sa nu-l poata lua de la parinti pana ma intorc in ţara?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Nicolae Ilco (Calin)
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii

Salutare

Conform art. 64, Codul Familiei:

Articolul 64. Exercitarea drepturilor părinteşti în cazul cînd părinţii locuiesc separat
(1) Părintele care locuieşte împreună cu copilul nu are dreptul să împiedice contactul dintre copil şi celălalt părinte care locuieşte separat, cu excepţia cazurilor... mai detaliat cînd comportamentul acestuia din urmă este în detrimentul intereselor copilului sau prezintă pericol pentru starea lui fizică şi psihică.
(2) Părinţii au dreptul să încheie un acord privind exercitarea drepturilor părinteşti de către părintele care locuieşte separat de copil. Litigiile apărute se soluţionează de către autoritatea tutelară teritorială, iar decizia acesteia poate fi atacată în instanţa judecătorească, care va emite hotărîrea respectivă. Părinţii pot, din iniţiativă proprie sau la recomandarea autorităţii tutelare teritoriale, să se adreseze unui mediator pentru soluționarea litigiului.
(3) În cazul nerespectării hotărîrii instanţei judecătoreşti, la cererea părintelui care locuieşte separat de copil, instanţa judecătorească, ţinînd cont de interesele şi opinia copilului, în funcţie de vîrsta şi gradul său de maturitate, poate decide transmiterea copilului către acesta.
(4) Părinţii care locuiesc separat de copil au dreptul de a primi informaţiile ce se referă la copilul lor de la toate instituţiile educative, curative, de asistenţă socială etc. Comunicarea informaţiei poate fi refuzată dacă comportamentul părintelui prezintă pericol pentru viaţa şi sănătatea copilului. Acest refuz poate fi atacat în instanţa judecătorească.

Deci, celălalt părinte poate fi limitat în acest drept doar în cazul în care comportamentul acestuia este în detrimentul intereselor copilului sau prezintă pericol pentru starea lui fizică şi psihică.

Servus

9 octombrie 2019