Nu pot sa ma întâlnesc cu verisorul

26 decembrie 2018 30

Bună ziua. As dori sa știu dacă este legala situația următoare. Unchiul meu (fratele mamei mele), în urma unei boli, a decedat în urma cu jumătate de an. El era divorțat de soție și avea un copil cu ea. Pana la depistarea bolii, el a plătit pensie alimentara lunar. După deces, fosta lui soție a dorit sa solicite o alocație de întreținere a copilului de la CNAS, solicitând de la mama mea niște acte, pe care ea în urma unor înțelegeri nu i le-a dat, dar ulterior le-a depus la CNAS pentru ca fosta soția sa se poata duce și sa solicite aceasta alocație.
În tot acest timp noi am încercat sa vorbim cu copilul, dar el ne-a spus ca mama nu-i permite sa vorbeasca cu noi. Acum in preajma sărbătorilor de iarna dorim sa ne vedem, am vorbit cu ea, fosta soție, și ne-a interzis categoric să-l vedem, spunând ca ea este unicul tutore al copilului și ea va decide cu cine sa ne vedem, citez "Când el va creste, singur va decide dacă are nevoie de această comunicare". Bunicul copilului este în viata, dar nici lui nu-i permite sa vorbeasca. Întrebarea mea este: ea are asa drept sa ne priveze pe noi de comunicare și întâlnire cu el. Va rog mult, ajutati-ne cu un sfat.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
°°°
Nu mi se par intemeiate aceste conditii/refuzuri.

Ar trebui sa va adresați la autoritatea tutelara (primar- in sate, sau sectia din Primarie- in orase).

26 decembrie 2018
Maria Ciornenchi
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte domenii

Nu are dreptul.
Conform alin. 1, art. 52 Codul familiei:
(1) Copilul are dreptul să comunice cu ambii părinţi, cu buneii, fraţii, surorile şi cu celelalte rude. Desfacerea căsătoriei părinţilor, nulitatea ei sau traiul separat al acestora nu afectează drepturile copilului. În cazul cînd părinţii au domiciliul separat, copilul are dreptul să... mai detaliat comunice cu fiecare dintre ei.
Mai mult, împiedicarea exercitării dreptului de a comunica cu copilul şi de a-l educa constituie o contravenție (art. 64 Cod contravențional) și, respectiv, aveți dreptul să vă plângeți la poliție pe acțiunile mamei verișorului dumneavoastă. De asemenea, adresați-va la autoritatea tutelară pentru a stabili un grafic al vizitelor cu copilul.

26 decembrie 2018