Nulitatea sau legalitatea dobânzii

15 septembrie 2016 211

În primul rând aș vrea să Vă mulțumesc pentru răspunsul Dvs. la prima întrebare! Ce facem cu art. 5 alin. (4) din Legea nr. 202 din 12.07.2013 privind contractele de credit pentru consumatori, care prevede: ,,Orice alte informații suplimentare creditorul le furnizează consumatorului într-un document separat, care poate fi anexat la formularul prezentat în anexa nr. 1”. În această anexă este prevăzută rata dobînzii de 18% sau o altă rată, pe care consumatorul o semnează. Mai mult ca atât, Potrivit art. 3 al Legii 202 din 12.07.2013, noțiunea de rata dobînzii aferente creditului reprezintă acea rată a dobînzii exprimată ca procent fix sau flotant aplicat anual sumei trase din credit, iar rata fixă a dobînzii aferente creditului – convenirea părţilor, în contractul de credit, asupra unei rate a dobînzii aferente creditului pentru întreaga durată a contractului de credit sau asupra mai multor rate ale dobînzii aferente creditului pentru termene parţiale, aplicînd exclusiv un procentaj fix stabilit. În cazul în care nu sînt fixate toate ratele dobînzii aferente creditului în contractul de credit, se consideră că rata dobînzii aferente creditului este fixă numai pentru termene parţiale pentru care ratele dobînzii aferente creditului sînt stabilite exclusiv printr-un procentaj fix specific convenit în momentul încheierii contractului de credit.
Art. 585 Cod Civil: ,,În cazul în care, conform legii sau contractului, obligaţia este purtătoare de dobîndă, se plăteşte o dobîndă egală cu rata de bază a Băncii Naţionale a Moldovei dacă legea sau contractul nu prevede o altă rată.”
Dacă contractul prevede o rată a dobânzii mai mare, care nu se află într-o relație rezonabilă cu rata de bază a BNM, oare o putem declara nulă?

Jurist comments 3

Download discussion
Octavian Cazac
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Dacă se încalcă regula privind relaţia rezonabilă, CSJ spune că se aplică nulitatea parţială, adică judecătorul reduce rata dobânzii pentru o rată rezonabilă:
http://jurisprudenta.csj.md/search_rec_csj.php?id=30
Am o contraîntrebare: de ce credeţi că 18% e nerezonabilă? care este rata la creditele de consum practicate de alte organizaţii de microfinanţare sau de bănci? Atunci când... mai detaliat aţi luat creditul, cred că aţi făcut un studiu al ofertei pe piaţă, şi v-aţi oprit anume la această organizare de finanţare. De ce credeţi că vi s-au încălcat drepturile?

15 septembrie 2016
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Cu plăcere!
Repet, dacă este vorba de 18% LUNAR - atunci rata nu este rezonabila si urmeaza sa fie declarata nula, Dvs fiind obligata sa achitati doar o rata anuala egala cu rata stabilita de BNM.
Daca este vorba de 18% ANUAL, atunci rata este rezonabilă si legală.
Trebuie să... mai detaliat vedeți concret cum este scris in Contract- lunar sau anual. Sau, puteti vedea care este DAE dobinda anuala efectiva...
Pentru orientare, rata actuala stabilita de BNM este de 10%. Respectiv, orice rata a dobinzii cuprinsa în intervalul de pînă la 20% anual - ar trebui sa fie considerată rezonabilă.
Normele invocate de Dvs nu schimbă aceste considerente, din contra..

15 septembrie 2016
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Dacă se încalcă regula privind relația rezonabilă, Codul Civil (care e superior indicațiilor CSJ) spune că se aplică nulitatea ABSOLUTĂ.
Ori de cîte ori legea operează cu termeni precum ”ESTE NULĂ” - se are în vedere nulitatea absolută și nu relativă.
Asta înseamnă că, instanta judecătorească trebuie (nu poate) sa declare... mai detaliat nula orice rata a dobinzii care depaseste esential rata stabilita de BNM. Respectiv, va fi nula de drept acea parte a dobinzii care depaseste limitele rezonabile (pina la 22 , 25 % anual). De exemplu, daca in cazul Dvs este stabilit 18 % lunar (insist asupra acestei ipoteze pentru ca de obicei asa se practica de organizatiile de micro-finantare) , atunci instanta va trebui sa declare nula aceasta clauza si , ca efect de drept al acestei decizii judecatoresti, asupra imprumutului va fi aplicata rata BNM, adica 10% anual. De fapt, chiar si in lipsa hotaririi instantei, clauza respectiva este nula - nu exista!
Important de mentionat este ca reducerea ratei dobinzii nu se va face la o rata ”rezonabila” ci anume pina la pragul stabilit de BNM - aceasta si fiind intr-o oarecare masura sanctiunea civila pentru stabilirea unei rate a dobinzii excesiv de mare.
P.S.- nulitatea absoluta a ratei dobinzii presupune ca: 1) clauza este nula din momentul incheierii contractului, ca si cum nici nu ar fi existat aceasta clauza; 2) daca a-ti facut careva achitari conform calcului aferent dobinzii nule, aveti dreptul sa vi se restituie platile facute in plus;

20 septembrie 2016