Numele copilului după divorț

3 iulie 2018 41

Bună ziua. Sunt divorțată de opt ani, copilul poarta numele soțului, iar eu am luat familia mea după divorț. Copilul e strict categoric pentru aceasta familie, el ma roagă sa fie și el în numele meu, la școală nu vrea categoric sa semneze lucrările, manualele, caietul cu numele sau, pe toate semnează doar prenumele, dacă insist și le semnez eu, el șterge în aceiași clipa știind că va fi pedepsit. Cu tatăl său nu sunt în relații bune, în nouă ani s-au întâlnit de două ori, dar pensia alimentară o achită. Cum pot proceda eu în continuare, pot sa schimb numele copilului? Mulțumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Bună ziua,
Conform legii,
Articolul 56. Schimbarea numelui de familie
şi prenumelui copilului
(1) În baza cererii comune a părinţilor (sau a unuia dintre ei), organul de stare civilă poate schimba numele de... mai detaliat familie şi/sau prenumele copilului care nu a atins vîrsta de 16 ani.
(2) În caz de litigiu între părinţi, problema privind schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului este soluţionată de către organul de stare civilă, cu concursul autorităţii tutelare locale în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul minorul, ţinîndu-se cont în exclusivitate de interesele copilului.
(4) Schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului care a atins vîrsta de 10 ani se face, în toate cazurile, cu acordul acestuia.

3 iulie 2018