Obligativitatea intocmirii contractelor dintre entitatile juridice

24 ianuarie 2019 62

Este oare obligatorie semnarea contactelor intre parti, odata cu emiterea facturirii fiscale? Problema este ca la un curs pentru contabili recent s-a spus ca fiecare factura emisa/primita trebuie sa fie insotita de un contract, mentionand ca asa prevede legislatia. Fiscul se ia de acest aspect si ne amendeaza. Din pacate nu am gasit sursa acestei prevederi. Este cineva informat in privinta acestei reglementari? Multumesc anticipat

Comentariile juriștilor 3

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua,

Din conținutul speței dvs, urmă a fi întocmit inițial contractul ulterior fiind remise facturile și nicidecum invers.

Încheierea contractului se realizează prin exprimarea acordului de voinţă. Deci nimeni nu va poate obliga la încheierea unui contract. În situația dvs daca vă aflați în niște raporturi juridice de cursuri de contabilitate,... mai detaliat urmează a fi încheiat un contract care sa reglementeze toate condițiile negociate de părți.

24 ianuarie 2019
Igor Popa
  • Avocat
  • Dreptul afacerilor

Cu privire la întrebarea dvs. vă rugăm să găsiți următorul răspuns:

De regulă relațiile comerciale dintre două entități sunt bazate pe acorduri de voință care iau forma unui contract, în mod obișnuit în scris, pe suport de hârtie sau electronic. Prin urmare, temeiul care stă la baza emiterii unei facturi... mai detaliat este contractul, în cuprinsul căruia părților au stabilit elementele principale (plăți, condiții).
În dependență de operațiunea economică desfășurată de către entitatea juridică se întocmește un contract în formă scrisă.
Totodată, contractul în ansamblu cu prevederile sale permite justificarea cheltuielilor aferente activității de întreprinzător și inclusiv deducerea acestora.

25 ianuarie 2019

Problema este ca adeseori apar raporturi juridice si se emite factura pentru servicii, fara a intocmi contract. De ex. reparatia automobilului de la societate! Ai actul de servicii prestate, factura fiscala si atat! Fiscul insista ca fiece factura trebuie sa fie insotita de contract! Nu vorbim de libera vointa ori... mai detaliat alte aspecte juridice, Intrebarea de fapt era daca este obligatorie detinerea unui contract dintre parti, atunci cand doua entitati juridice au avut raporturi (acelasi ex. Reparatii auto a masinilor firmei).
Era deajuns factura si actul excutarii lucrarilor! Acum se spune ca fiscul cere peste tot contracte!
Multumesc

25 ianuarie 2019