Oficiul de probațiune insista ca condamnatul pe perioada de proba să se întoarcă în țară

26 mai 2017 40

A fost un accident auto. Pietonul care a fost lovit, era beat, era întuneric și ploua, îmbrăcat în haine de culoare închisă a recunoscut că e vinovat și că a trecut strada în loc nepermis... Cu toate acestea, instanța l-a făcut vinovat pe conducătorul auto, care conducea regulamentar, mașina în stare bună etc. Timp de trei luni de la accident nu a fost nici o investigație și conducătorul auto S, a plecat pe contract la muncă în Israel. Imediat cum a procurat biletul a început ancheta, și, cu toate că chipurile era dat în căutare, S. liniștit a trecut vama și a zburat de pe aeroportul Chișinău. Au fost câteva ședințe de judecată și pe S. l-au condamnat la un an cu executare și doi fără permis. Apelul la CA a modificat sentința pe o perioadă de probă de un an, în hotărâre stipulându-se că se află la muncă în Israel. Cu toate acestea Oficiul de probațiune insista ca S. să se întoarcă în țară ca să se prezinte la ei. S. este plecat legal prin contract de muncă, are permis de muncă în Israel și nu dorește să desfacă contractul de muncă. Condițiile de monitorizare a acestor persoane indică că ele pot fi monitorizate la domiciliu sau la locul de reședință. Locul de reședință a lui Sergiu este Israel și când s-a pronunțat sentința (la începutul anului 2016) era acolo. La judecată a fost reprezentat de un avocat. Familia a primit o citație pentru judecata pe 15 aprilie. Nu a fost acceptată cererea de prima instanță. Acuma a primit citație la CA, învinuit pe art.90 CP RM examinată în ordine de recurs în baza cererii de recurs împotriva deciziei/sentinței/încheierii CA din 06.04.2017. Alte documente, înafară de citație, familia nu a primit. Cum de procedat?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Dumitru Barbaroș
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere

Salut Nicu,

În cazul în care persoana a fost condamnată, chiar dacă este perioadă de probă, este obligat să se întoarcă în țară pentru ca autoritățile să urmărească modul în care este executată sentința.
În cazul în care va dori să părăsească țara, o va putea face numai dacă va avea permisiunea... mai detaliat autorităților.

28 mai 2017