Paguba materiala

10 noiembrie 2018 59

Buna ziua. Am o intrebare referitor la un coflict aparut recent. Un caine de rasa s-a smuls din lesa si a disparut pe vreo jumatate de ora. In acel timp el a ajuns la niste oameni in curte si a omorit cateva rate si pui. Persoana in cauza, stiind ca cainele este al meu, a venit la mine si m-a informat. Am fost si la fata locului si am vazut pagubele, i-am propus sa solutionam conflictul, sa ii cumpar pasarile. A zis ca se va gandi, dupa care peste o zi vine la mine si imi zice sa ii restitui o suma de 3.500 lei pentru 10 rate si 3 pui. I-am zis ca ii cumpar aceste animale sau ii ofer o suma de 2.000 de lei, preventiv m-am interesat cat costa pasarile. Oferta mea a fost refuzata si doamna a dat la politie ca mai apoi sa ajungem la judecata. Cum imi sugertai sa solutionam conflictul?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Cristian Iustin
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte contravenţii

Buna Ion, potrivit art. 1411 din Codul Civil, Proprietarul unui animal sau persoana care se serveşte de animal în timpul serviciului răspunde de prejudiciul cauzat de acesta, fie că se afla în paza sa, fie că a scăpat de sub pază. Obligaţia reparaţiei nu apare dacă prejudiciul a fost cauzat... mai detaliat de un animal domestic predestinat activităţii profesionale, de întreprinzător sau obţinerii de mijloace pentru întreţinerea proprietarului, iar proprietarul animalului a asigurat grija cuvenită pentru supravegherea animalului, sau dacă dauna s-a produs chiar şi în cazul manifestării unei asemenea griji.
(2) Persoana care, în baza contractului încheiat cu posesorul animalului, şi-a asumat obligaţia de a supraveghea animalul răspunde pentru prejudiciul cauzat de acesta dacă nu demonstrează nevinovăţia sa.
Suma solicitata de proprietarul pasarilor nu este atit de mare tinind cont de faptul ca el le-a crescut, a procurat mincare pentru ele etc. Si a avut o speranta ca in viitor ar putea sa pe foloseasca pentru hrana.
In cazul in care o sa mergeti in judecata o sa aveti cheltuieli mai mari. Insa decizia va apartine. Dvs., nu calculati prejudiciu doar reiesind din costul pasarilor, tineti cont si de cel moral.

11 noiembrie 2018