Parasirea locului accidentului

22 iunie 2018 63

Buna ziua! Am asa o nelamurire si as dori sa ma luminati, v-as fi recunoscatoare. Fratele meu s-a izbit intr-un pilon dimineata pe data de 22 iunie, nu era baut, nu avea viteza si asta tot in curba s-a intamplat (ceva cu frana), impactul nu a fost grav. El e bine, nu s-a lovit, doar ca pilonul putin s-a indoiat. Acolo a mai fost un accident inainte. S-a urcat in masina si a adus-o acasa. Intre timp a rugat un prieten sa-l duca la sediul moldtelecom ca sa clarifice situatia. Accidentul a avut loc in sat la 29 km de or. Ungheni. In timp ce el pleca la Ungheni, cineva sunase deja la sediul Moldtelecom, iar acestia din urma au sunat la politie. Cat el se clarifica cu pilonul, politistii au gasit unde traim, au intrat in ograda, au fotografiat masina si au luat numerele, lasand un proces verbal pentru parcare neregulamentara si de aceea au luat numerele. Mentionez ca fratele permis nu are; abia a terminat scoala auto. Care ar fi pedeapsa pentru fratele meu? V-as fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde urgent!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Bună ziua!

În principiu, fratele dvs se face vinovat de: 1) producerea accidentului rutier (faptă prevăzută la art.242 Cod contravenţional; sancţiune - 18-30 unităţi convenţionale de amendă); 2) conducerea vehiculului fără permis de conducere (faptă prevăzută la art.231 alin.2 Cod contravenţional; sancţiune - 30-60 unităţi convenţionale); 3) părăsirea locului accidentului rutier... mai detaliat (faptă prevăzută la art.243 Cod contravenţional).

În cazul celei din urmă fapte drept pedepse sunt stabilite: privarea de dreptul de a conduce şi arestul contravenţional. Prima din cele două sancţiuni nu poate fi aplicată fratelui dvs; or, nu poţi priva de dreptul de a conduce vehicule o persoana care nu posedă un asemenea drept. Prin urmare, rămâne doar sancţiunea sub forma arestului contravenţional. Dacă fratele dvs nu a împlinit vârsta de 18 ani atunci nu poate fi aplicată nici această pedeapsă. În caz contrar, dacă se constată vinovăţia acestuia în comiterea faptei contravenţionale prevăzute la art.243 Cod contravenţional acesta poate fi supus arestului contravenţional.

Acestea sunt încălcările vizibile (care se desprind cu claritate din cele descrise de dvs). Nu este exclus prezenţa altor încălcări.

P.S. O unitate convenţională - 50 lei.

24 iunie 2018