Parasirea teritoriului Republicii Moldova cu un copil minor

6 mai 2022 25

Buna ziua. Am un copil de 4 luni si doresc sa plec peste hotare in timpul apropiat. Pot sa-i fac pasaportul biometric fara acordul tatalui si sa parasesc tara, daca copilul poarta numele fostului concubin, iar eu am un nume diferit? Mentionez ca nu am fost niciodata casatoriti oficial, iar la moment nu comunicam. El are cetatenie romana, iar eu a RM.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Țurcan
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul penal
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua Ana.

Pașaportul pentru copil poate fi stabilit dacă domiciliul copilului este stabilit cu Dvs. și dacă doar Dvs. figurați în calitate de părinte în Certificatul de naștere.
Numele copilului nu are importanță.
Dacă soțul figurează în calitate de părinte sau nu a fost stabilit domiciliul cu niciunul din părinți prin... mai detaliat hotărârea instanței de judecată atunci trebuie acordul soțului.

În cazul când acordul soțului nu poate fi obținut în scopul călătoriei peste hotare - urmează să vă adresați în instanța de judecată pentru a hotărârea instanței să înlocuiască acordul soțului doar pentru această călătorie.

Sau, mai simplu pentru toate cazurile de călătorie peste hotare, solicitați instanței determinarea domiciliului copilului minor cu Dvs. dacă soțul nicicum nu se implică în creșterea și educarea copilului.

Dacă aveți nevoie de ajutor puteți apela pentru consultație GSM 069645218.

7 mai 2022