Partajarea averii dupa divort

30 ianuarie 2019 41

Vreau sa va intreb, daca imi puteti spune in ce mod as putea informa fostul sot ca vreau sa partajam averea? Pentru ca verbal el a refuzat (nu este in tara), de aceea ar trebui sa fie instiintat in scris. Totodata vreau sa stiu ce (document oficial) recunoaste instanta de judecata de la care ar incepe sa cruga termenul de 3 ani? O scrisoare recomandata ar putea servi ca dovada, dar gandesc ca fostul sot ar putea spune ca a primit o ”felicitare” in plicul recomandat. Va multumesc anticipat!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Bună Dna Rodica,

Urmează să îi expediați o cerere prealabilă, cu propunerea de a partaja amiabil bunurile mobile și imobile dobândite în căsătorie și care sunt considerate proprietate comună conform legii.
Cererea o expediați cu scrisoare recomandată însoțită de aviz de recepție la adresa unde își are înregistrată oficial viza de reședință... mai detaliat sau domiciul.
Cererea trebuie să conțină oferta de partaj și modul, prețul, locul, data, ora și notarul la care să se prezinte pentru încheierea acordului de partaj.
Conveniți din timp cu un notar și faceți o rezervare pentru aceasta, indiferent de faptul dacă soțul se va prezenta sau nu.
După ce expiră termenul acordat vă adresați în instanța de judecată competentă (după domiciliul pârâtului sau locul de aflare a bunului).
Ar fi bine să aveți din timp raportul de expertiză privind evaluarea bunului pentru a nu tergiversa examinarea cauzei. Un asemenea raport poate fi întocmit în maxim 5 zile dacă nu sunt multe bunuri.
Nu uitați să achitați taxa de stat în mărime de 3% din valoarea pretențiilor dar nu mai mult de 25000 lei. Dacă nu aveți încercați sa solicitați scutirea de la plata taxei de stat cel puțin parțial.

Termenul de 3 ani curge din moment ce unul din foștii soți creează celuilalt fost soț impedimente la folosirea bunului, din acest moment se calculează trei ani.
Ex: până la 31.12.2018 ambii soți locuiau în aceiași casă chiar dacă erau oficial divorțati de 10 ani, însă, din 01.01.2019 fosta soție nu-i mai permite fostului soț accesul în casă și nici în curte. Astfel, termenul de 3 ani începe curge din 01.01.2019 ziua în care fostului soț i s-a interzis accesul.

30 ianuarie 2019