Partajarea decisa de instanta

21 martie 2023 72

Buna ziua. Judecatoria s-a pronuntat in privinta partajarii gospodariei, si anume ca aceasta imi revine mie, iar eu trebuie sa-i achit fostului sot sulta. Fostul sot nu a fost de acord cu hotararea amintita si a atacat-o la Curtea de Apel. Aceasta a confirmat solutia pronuntata de prima instanta. Avocatul meu mi-a spus ca fostul sot trebuie sa se adreseze executorului si acesta va decide termenul in care eu va trebui sa platesc sulta. Avocatul fostului sot, insa, i-a spus ca eu trebuie sa merg la executor. Nu mai inteleg ce si cum trebuie sa fac acum. Inteleg ca e spre binele meu sa scap cat mai repede de sulta. In prezent ma aflu peste hotare si ma intorc in Moldova pe la sfarsitul anului. Voi fi nevoita sa achit mai mult atunci, pentru ca nu am depus la timp toate cele necesare la executor? Sau totusi fostul sot trebuie sa se adreseze la executor? Va multumesc frumos!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Natalia.
Dumneavoastră în această situaţie aveţi calitatea de debitor. Respectiv în cazul cînd nu executaţi obligaţia de a achita fostului soţ suma de bani (sulta) acesta este în drept să se adreseze unui executor pentru încasarea forţată de la dumneavoastră a acestei sume.
Nu e neapărat să se adreseze soţul... mai detaliat la executor în condiţiile cînd dumneavoastră benevol achitaţi această sumă fostului soţ, dacă conveniţi cu acesta puteţi achita în rate.
Intentarea procedurii de executare silită vă va genera cheltuieli în plus: onorariul executorului=10% din suma executată + taxe şi speze care pot varia de la +/-200lei pînă la cîteva mii, în dependeţă de cît va dura procedura şi ce măsuri va întreprinde executorul.
COD Nr. 443 din 24-12-2004
CODUL DE EXECUTARE AL REPUBLICII MOLDOVA
Articolul 15. Prezentarea documentului executoriu spre executare

(1) Documentul executoriu se prezintă spre executare de către creditor.

22 martie 2023