Partajarea in natura intre coproprietari ai casei care se afla pe un teren neprivatizat

10 martie 2021 26

Buna zua. Suntem 4 coproprietari ai casei care a apartinut parintilor mei. Eu detin 3 cote-parti a cate 1/30. Ceilalti coproprietari sunt: sotia fratelui si copilul acesteia, care locuiesc in aceeasi casa cu mine (dar avem intrari separate si contracte separate de furnizare a apei si a luminii), iar al patrulea coproprietar este nepota mea care nu locuieste si nici n-a aici, dar a mostenit cota sa parte de la sora mea care a decedat. Am vorbit cu nepoata sa-mi vanda cota sa parte de 1/30. Initial a spus ca este de acord, mai apoi s-a razgandit pentru ca vrea sa vada ce-i apartine.
Acum sotia fratelui m-a dat in judecata si cere repartizarea cotelor si partajarea in natura. Ea doreste sa-mi ia din pamant si zice ca are dreptul. Eu nu sunt de acord, pentru ca eu am avut grija de teren si am achitat toti anii impozitul, am facut ordine si am inregistrat la cadastru constructiile care se faceau toti anii acestia, inclusiv ale ei.
Eu tot doresc sa fim despartiti si fiecare sa aiba document separat ca sa pot sa privatezez. Spuneti-mi, va rog, ce sa fac corect si cum pot sa-mi apar drepturile?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Alexandru Lungu
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte domenii

Bună ziua dna Angela,

Terenul neprivatizat nu poate fi obiect al partajului în natură, instanța se va expune doar în privința partajării bunului imobil ce vă aparține la toți (adică al casei). Casa poate fi partajată fie prin acordul coproprietarilor benevol, fie prin intermediul instanței de judecată.

Avînd în vedere că, deja... mai detaliat a fost inițiat procesul de judecată, urmează să vă prezentați la ședință, să vă expuneți poziția în formă scrisă, iar, instanța va decide. Desigur, va fi dispusă și efectuarea unei expertize pentru a determina modalitățile de partajare. În acest sens, vă recomand să apelați la serviciile unui avocat.

Totodată, chiar dacă procesul este deja pornit, nimic nu vă împiedică să vă așezați la o masă rotundă toți coproprietarii, să negociați și să decideți pe cale amiabilă modalitatea partajării bunului.

12 martie 2021

Buna ziua. Va multumesc .

12 martie 2021