Parteneri pe patent 50/50

26 iulie 2017 205

Ajutati-ma, va rog. Suntem 2 parteneri care investim egal, dar patent isi poate face doar unul din noi pe o activitate. Intrebarea: Cum pot sa ma asigur ca vom ramine parteneri 50 la 50, ca la urma sa nu ma poata da afara sau sa-si ia 100% din venit si din bunurile care le procuram impreuna? Contract scris intre noi e valabil? Sau notarial? Sau exista o modalitate pe un patent sa figureze 2 asociati? Mersi mult anticipat.

Comentariile juriștilor 5

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

De ce nu este posibil ca si Dvs sa va faceti patenta pentru acea activitate? Specificati mai jos in comentarii.
Or, Legea 93/1998 la art. 3 alin. (9) prevede ca Doi sau cîţiva titulari de patente se pot asocia în scopul desfăşurării în comun a activităţii de întreprinzător, în baza... mai detaliat contractului de activitate în comun.
***
Pe de alta parte, aceeasi Lege prevede ca titular al unei patente poate fi doar o singura persoana fizica. Titularul patentei nu o poate transmite altei persoane, și nu poate să angajeze lucrători pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător specificate în patentă.
***
Deci, fara patenta pe numele Dvs si fara a fi asociati ca doi titulari de patente, exista riscuri pentru investitia Dvs. Pentru a Va putea proteja investitia, trebuie sa incheiati de fiecare data Contracte de imprumut a sumelor de bani pe care le acordati in scopul afacerii, dar nu stiu cit de real ar fi aceasta, inclusiv din considerentul ca profitul activitatii este un eveniment incert, respectiv cel cu patenta nu poate sa se oblige ca va intoarce suma X , care include si profitul.
***
Alta alternativa, care o recomand,, ar fi incheierea unui Contract de societate civila conform prevederilor art. art. 1339-1354 Cod Civil. Vedeti Codul aici: http://lex.justice.md/md/325085/
La intocmirea Contractului puteti sa va adresati unui jurist.
***
Contractul pe care o sa-l incheiati nu este obligatoriu sa fie incheiat in fata notarului, fiind suficienta forma scrisa (daca nu se intentioneaza tranzactii cu bunuri imobile).
***
Mult succes!

26 iulie 2017

Ajutatima va rog cu un exemplu de contract de parteneriat 50/50 pe paza de patent.Mersi mult!

26 iulie 2017
Alexandru Ţurcan
  • Avocat
  • Dreptul afacerilor

Asa exemple to contracte nu exista. Patenta este un regim de activitate economica individuala. Parteneriatele sunt activitate comuna si se practica sub alte forme: de exemplu, SRL.

26 iulie 2017

E posibil sa faci pe aceiasi activitate 2 pantente? Si daca da cum e mai bine sa facem amindoi patente sau contract intre noi? Si ce fel de contract ar fi mai bine de facut mersi mult!

26 iulie 2017
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Este posibil. Fiecare dintre voi își face patentă pentru acea activitate.
După care încheiați un Contract de parteneriat, în scris. Pentru mai multă siguranță ar putea fi autentificat notarial acest Contract de parteneriat.
***
Cred că activitatea voastră comună este destul de a fi realizată în baza unui contract de parteneriat,... mai detaliat dacă ambii veți avea patentă. Deci, nu cred că este necesară fondarea unui.SRL pentru asta.
***
Întocmirea contractului necesită studierea aprofundată a scopului părților, obiectului și domeniului de activitate, etc. Acest lucru nu poate fi realizat aici pe portal, fără a cunoaște acele circumstanțe.
***
Puteți să mă contactați prin email pentru consultații suplimentare, sau găsiți datele de contact ale altor juriști de pe această platformă care ar putea să vă ajute.

26 iulie 2017