Pasaport biometric nou

19 februarie 2018 140

Buna! As vrea sa stiu: cu pasaportul biometric nou putem sa ne aflam in Europa timp de un an fara a veni in Moldova? Si daca avem o datorie la executorul judecatoresc, putem face buletin si pasaport biometric? Executorul are dreptul sa ne interzica perfectarea documentelor?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Pavel Digori
  • Student
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Salut Cristina!
Cu referire la prima întrebare, potrivit Regulamentului (UE) 2016/399 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen), pentru șederile preconizate pe teritoriul statelor membre UE, aveți posibilitatea de a vă situa pentru o perioadă de maximum 90 de... mai detaliat zile în orice perioadă de 180 de zile. De asemenea, liberalizarea regimului de vize permite doar călătorii pentru o perioadă scurtă, fără dreptul de muncă, studii, reîntregirea familiei sau alte scopuri.
Cu referire la cea de-a doua întrebare,în urma Hotărârii Curții Constituționale din 10.05.2017 privind excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi ale
articolului 22 alin. (1) lit. v) din Codul de executare al Republicii Moldova, textul „Interdicţia privind eliberarea documentelor de stare civilă, a actelor de identitate sau a permiselor de conducere se aplică exclusiv de către instanţa de judecată” a fost declarat neconstituțional, respectiv executorul judecătoresc nu are dreptul să vă interzică perfectarea documentelor, precum ar fi buletinul și pașaportul biometric.
Însă, acesta are dreptul să solicite instanţei judecătoreşti, la cererea creditorului, aplicarea faţă de d-voastră a interdicţiei de a părăsi ţara în cazul în care plecarea d-voastră ar face imposibilă sau dificilă executarea hotărîrii judecătoreşti.
Cu toate acestea, după cum s-a constatat în Hotărârea Curții Constituționale nr.7 din 5 aprilie 2011, interdicția de a nu părăsi țara este o măsură excepţională, fiind instituită pentru asigurarea executării documentului executoriu; se aplică doar după expirarea termenului de executare benevolă şi în cazul epuizării altor mijloace, cu respectarea prevederilor exprese ale articolului 22 alin.(1) lit.x) şi articolului 63 alin.(4) din Codul de executare; are un termen limitat de 6 luni [cu posibilitatea aplicării în mod repetat în urma unui demers motivat al executorului judecătoresc, dar nu mai mult de 3 ori în cadrul aceleiaşi proceduri de executare]; este susceptibilă căilor de atac; necesitatea menţinerii acestei interdicţii este verificată periodic [de către executorul judecătoresc], neavând un caracter automat; ţine de diligenţa instanţei de a decide asupra proporţionalităţii asigurării acţiunii şi executării hotărârii prin aplicarea faţă de debitor a interdicţiei de a părăsi ţara și nu reprezintă o ingerinţă nejustificată în dreptul la libera circulaţie, garantat de articolul 27 din Constituţie.
Astfel executorul judecătoresc nu are dreptul de a vă interzice să vă perfectați documentele sus-menționate și doar în cazuri excepționale poate obține încheierea instanței de judecată prin care se dispune aplicarea interdicţiei de a părăsi ţara.

19 februarie 2018