Pasarile vecinului mi-au distrus roada

5 august 2019 61

Cine ma poate ajuta: avem in gradina pus pepene verde (harbuji). Vecinii nostri au dat drumul la buboci si au distrus toti harbujii. Am fost la politistul de sector, dumnealui a scris a fost la fata locului, a fotografiat, vecinul nu vrea sa achite ceea ce au distrus bubocii. Politistul mi-a spus ca nu poate sa-l amendeze, pentru ca asa ceva nu-i in lege. Ne-a zis - daca vrem sa ne adresam in judecata. Va rog, ajutati-ma cu un sfat. Mi-au distrus 8 ari de pepene verde.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Nicolae Ilco (Calin)
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii

Salutare

Conform art. 2014, Codul Civil:

Articolul 2014. Răspunderea pentru prejudiciul cauzat de animale
(1) Proprietarul unui animal sau persoana care se serveşte de animal în timpul serviciului răspunde de prejudiciul cauzat de acesta, fie că se afla în paza sa, fie că a scăpat de sub pază. Obligaţia... mai detaliat reparaţiei nu apare dacă prejudiciul a fost cauzat de un animal domestic predestinat activităţii profesionale, de întreprinzător sau obţinerii de mijloace pentru întreţinerea proprietarului, iar proprietarul animalului a asigurat grija cuvenită pentru supravegherea animalului, sau dacă prejudiciul s-a produs chiar şi în cazul manifestării unei asemenea griji.
(2) Persoana care, în baza contractului încheiat cu posesorul animalului, şi-a asumat obligaţia de a supraveghea animalul răspunde pentru prejudiciul cauzat de acesta dacă nu demonstrează nevinovăţia sa.

Deci, legea prevede răspundere pentru asemenea prejudicii dar, deoarece este reglementată de legislaţia civilă, asemenea cazuri se rezolvă prin negociere/mediere şi, dacă nu se ajunge la un numitor comun, adresarea în instanţa de judecată.

Servus

6 august 2019