Patentă de întreprinzător

9 octombrie 2020 54

Bună ziua. Sunt student și hobby-ul meu este fotografierea și crearea de filme. După ce am plasat lucrările mele pe internet, mi-au venit propuneri de cumpărare a pozelor și clipurilor video de către persoane din Moldova și de peste hotarele țării.
Mă interesează următoarele aspecte:
1. Pot să vând lucrările mele pe baza patentei de ăntreprinzător?
2. Pot să le vând și peste hotare?
3. Le pot vinde prin intermediul saiturilor special destinate pentru asta cum ar fi Shutterstock?
4. Are vreo importanță modul pe primire a plăților pentru aceste poze și video? De exemplu, dacă primesc banii pe conturi virtuale?
5. Există o reducere pentru studenți la procurarea patentei de întreprinzător?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
***
Patenta este aplicabila, in cazul fotografiilor si video - doar cind se presteaza servicii de fotografiere si video, la cererea clientului, in mod individual. Este cazul nuntilor, cumatriilor, sesiunilor foto, etc.

In cazul tau, inteleg ca fotografiile si filmele sunt create de catre tine, pe diferite teme,... mai detaliat nu la solicitarea unei persoane anume, si nu vizeaza fotografierea sau filmarea unei ceremonii sau unei persoane anume care a comandat in prealabil aceste servicii.

Fotografiile și filmele sunt opere de autor, asupra carora ai drepturi de autor.

Utilizarea acestor opere se poate face doar cu acordul tau.

Transmiterea drepturilor patrimoniale asupra acestor opere se poate face doar cu acordul tau, in temeiul unui contract de autor, sau in baza unei licente.

Legea care reglementeaza drepturile tale si modul de transmitere a drepturilor patrimoniale de autor, poate fi accesata aici: https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=4405&lang=ro

Veniturile obtinute din transmiterea dreptului patrimonial de autor (royalty), se impoziteaza in baze generale, si sunt supuse TVA.

11 octombrie 2020