Patronul nu permite angajatului sa merga la studii

16 octombrie 2017 176

X a fost angajat la o intreprindere acum 8 luni. Cind a fost angajat, a spus ca este student cu frecventa redusa si a intrebat daca ii va fi permis sa mearga la sesiune. Atunci angajatorul a spus ca-i va permite. Acum zilele acestea a fost cu o cerere la angajator ca sa-i permita sa mearga la sesiune si angajatorul nu i-a permis. Cum sa procedeze? Vreau sa ma ajutati ca sa dau un raspuns corect beneficiarului meu. Multumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Aliona Barbăscumpă
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Buna ziua.
Toti studentii beneficiaza de garantii in cazul in care sunt angajati in cimpul muncii, si urmeaza sa beneficieze de concediul platit/achitat pe perioada sesiuni/examenelor, in marime de 75 % din salariul mediu. Respectiv, angajatorul urmeaza sa accepte cererea privind acordarea concediului suplimentar platit, la care sa fie anexata confirmare... mai detaliat de la Institutia unde isi face studiile ca anume X, in calitate e student, urmeaza sa sustine examenele in perioada W-Y.
***
Faceti trimitere la urmatoarele prevederi:
Codul Muncii in Articolul 173 prevede: Cazurile de acordare a garanţiilor şi compensaţiilor
Pe lîngă garanţiile şi compensaţiile generale prevăzute de prezentul cod (garanţii la angajare, la transfer, în domeniul salarizării etc.), salariaţilor li se acordă garanţii şi compensaţii în caz de: c) îmbinare a muncii cu studiile;
Articolul 178, aliniatul (1) prim, stabileste: Salariaţilor care s-au înmatriculat din proprie iniţiativă în instituţiile de învăţămînt superior sau mediu de specialitate, acreditate în condiţiile legii, la secţiile serale şi fără frecvenţă şi care învaţă cu succes li se vor acorda anumite garanţii şi compensaţii în modul prevăzut de contractul colectiv sau de cel individual de muncă.
Potrivit Hotaririi Guvernului nr. 435 din 23.04.2007 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la acordarea unor garanţii şi compensaţii salariaţilor care îmbină munca cu studiile, in
, pct. 12 prevede 12. Salariaţii care îşi fac studiile în învăţămîntul postuniversitar specializat (masterat) beneficiază anual, în timpul studiilor, de un concediu suplimentar, cu o durată de pînă la 35 de zile calendaristice, păstrîndu-li-se 75 % din salariul mediu la locul de muncă de bază. Iar pct. 13 stabileste: Pentru pregătirea şi susţinerea tezei de master persoanele respective beneficiază de un concediu suplimentar plătit, cu o durată de pînă la 90 de zile calendaristice, păstrîndu-li-se 75 % din salariul mediu la locul de muncă de bază.

Pentru mai multe detalii, consultati http://lex.justice.md/document_rom.php?id=2C558E98:78CD407A

17 octombrie 2017