Penalitate la serviicii comunale calculata de CCL

28 mai 2018 30

Salutare! Ma intereseaza in ce conditii CCL poate aplica penalitate la datorii? Ce dobanda pot aplica si pe ce termen? Sunt consumator, mi se aplica penalitate lunara 2%, timp deja de 2 ani, penalitatea se calculeaza de la suma datoriei totale, astfel serviciile lunare prestate de CCL valoric sunt mai mici decit penalitatea calculata.
In aceasta perioada sunt in concediu de ingrijire a copilului pana la 3 ani. Datoria initial s-a format in urma ingrijirii primului copil ce a fost bolnav de cancer, am fost la evidenta la bursa muncii in acea perioada. Sotul oficial nu era angajat. Este posibil sa oprim cumva calculul penalitatii si anularea acesteia? Despre penalitate am fost informati brusc toti locatarii fara acumulare de semnaturi si informare din timp. Va multumesc anticipat!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua,
Cît privește penalitățile situația e următoare, se calculează pentru fiecare sumă datorată separat, adică dacă în ianuarie există datorie, la ea se calculează penalitate dacă e prevăzut de contract. Faza e că la fiecare datorie se calculează penalitatea separat pe motiv că contractul are o executare succesivă, adică lunară.
Principal... mai detaliat este faptul că o penalitate poate fi calculată pentru o perioadă maximă de 180 zile adică 6 luni. Dacă aceasta depășește această perioadă, atunci chiar și instanța de judecată va refuza încasarea.
În acest caz urmează să fiți prudenți că sa nu fie un abuz din partea CCL. Totodată, este și o regulă nescrisă că penalitatea nu poate depăși suma datoriei la care a fost calculată că fiind abuziv de mare.

4 iunie 2018