Pensia alimentara

20 ianuarie 2022 86

Buna ziua. Am voie sa achit suma integrala a pensiei pentru intretinirea copilului, daca am posibilitatea sa o fac? Daca da, atunci pana la ce varsta se achita pensia? Copilul meu are 16 ani. Este nevoie de acordul fostei sotii pentru a face o astfel de plata (pensia o transfer pe cardul ei)?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

Legea nu prevede o asemenea restricție de și indica ca copilul urmează a fi întreținut pina la atingerea majoratului, o asemenea obligație fiind stipulată și in hotărârea de judecată, dacă există una în acest sens.

Dacă Spune-ți ca pensia o transferați pe cardul soției prezum ca achitările au loc benevol... mai detaliat și nu exista o procedura de executare.

Prin urmare, ați putea face un calcul al termenului rămas de achitare și a sumei totale pe care sa o achitați dacă soția este de acord. Confirmați acest fapt printr-un acord încheiat cu soția unde să fie indicată suma care se transfera, cu ce titlu și scopul, nu în ultimul rând hotărârea în baza căreia faceți achitarea, totodata faptul că nu vor exista pretenții ulterioare.

Din punctul meu de vedere acesta este totuși un risc deoarece evoluția timpului impune de multe ori scumpiri al produselor de diferite categorii, creșterea și dezvoltarea copilului poate duce la antrenarea acestuia în diferite activități extra ș.a iar aceste circumstanțe oferă dreptul la majorarea cuantumului pensiei alimentare, astfel ca acordul respectiv să fie calificat ca unul insuficient care nu asigura interesul superior al copilului în caz de divergente.

20 ianuarie 2022