Pensia alimentara

7 aprilie 2018 17

Cum sa-l dau pe prietenul meu la alimente? Copilul are 9 luni si nu a venit o data sa ajute. Nu am fost casatoriti oficial, copilul poarta numele meu si patronimicul tatalui meu. Este posibil sa-l dau la alimente fara sa-l scriu dupa familia tatalui? Pot cere pensie alimentara din prima luna pana in prezent?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Cătălina Bîrsanu
  • Student
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei

Bună ziua, Iana!

Da, Dvs puteți solicita pensie de întreținere de la tatăl copilului chiar dacă acesta se eschivează să o plătească. Codul Familiei expres prevede în art.74 faptul că:
(1) Părinţii sînt obligaţi să-şi întreţină copiii minori şi copiii majori inapţi de muncă care necesită sprijin material.
(2) Modul de plată a... mai detaliat pensiei de întreţinere se determină în baza unui contract încheiat între părinţi sau între părinţi şi copilul major inapt de muncă.
(3) Dacă lipseşte un atare contract şi părinţii nu participă la întreţinerea copiilor, pensia de întreţinere se încasează pe cale judecătorească, la cererea unuia dintre părinţi, a tutorelui copilului sau a autorităţii tutelare teritoriale.

Astfel, din caz că tatăl copilului refuză în mod repetat să achite pensia, Dvs o puteți solicita pe cale judecătorească.

Mult succes!

10 aprilie 2018