Pensia alimentara pentru copil

26 iunie 2019 76

Buna. Oficial nu suntem divortati, achit pensie pentru copil (5 ani) dupa posibilitate, in fiecare luna diferit, intre 1.500-2.000 lei de buna voie. Pana la divortul oficial trebuie sa clarificam niste chestiuni care pot dura si 6-12 luni. Fosta sotia imi spune ca sunt foarte putini bani pentru ea si nu-i ajunge, a depus actele pentru pensia alimentara ca sa ceara mai mult. Pretinde ca achitarea care va fi stabilita este din ziua/luna depunerii actelor. Intrebarea mea este: E corect ca este din ziua depunerii actelor? Imi va aparea apoi o diferenta (cu suma deja pe care am achitat-o deja dupa posibilitate) dupa examinarea si aprobarea cererii depuse de fosta sotie?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua,

Soția dvs vă trebuie să motiveze bine cererea de majorare a cuantumului pensiei alimentare dar totuși în apărarea dvs există Biroul Național de Statistică care statutează expres minimul de existența a copiiilor în dependență de vârstă și de raza unde domiciliază astfel că în raza Chișinăului media anuală fiind... mai detaliat de 1765, 8 lei pentru copii în vârstă de la 1 - 6 ani și 2280, 8 lei pentru copii în vârstă de la 7 la 17 ani.

Aici urmează de atenționat că acest minim de existentă se pune pe seama ambilor părinți dat fiind faptul că ambii sunt obligați la întreținerea acestuia astfel suma urmând a fi împărțită în jumate deși tine de interesele copilului dvs iar o sumă mai mare de întreținere permite o dezvoltare mai bună.

Astfel instanța urmează să țină cont de acest aspect și de argumentele dvs contra cu privire la pretențiile fostei dvs soții pentru a decide.

Ce ce tine de suma care urmează să fie încasata in cazul depunerii cererii de majorare de către soția dvs aceasta înseamnă că atunci când se va emite o hotârâre care sa va împuie la plata unei pensii de întreținere a copilului minor în cuantumul stabilit aceasta va urma să fie încasata pentru perioada de când a fost depusă cererea și nu de la data emiterii hotărârii iar aceasta nu va afecta cumva achitările care le-ați făcut anterior ori nu veți putea fi supuși la plata diferenței existente din anii anteriori care ați achitat

26 iunie 2019