Pensia alimentara pentru copil minor

6 octombrie 2023 3

Buna ziua. Am un copil nascut in afara casatoriei, dar paternitatea este recunoscuta. Pot sa-l oblig pe tatal copilului sa-i achite pensie alimentara, daca el nu este cetatean al Republicii Moldova, se afla peste hotare si nu are venit oficial?

Jurist comments 1

Download discussion
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna Galina, da desigur, sunteți în drept să ceriți prin instanță incasarea pensiei alimentare pentru copilul născut în sumnă bănească fixă, așa este prevăzut conform Codul familiei Articolul 76. Încasarea pensiei de întreţinere pentru copilul minor într-o sumă bănească fixă

(1) În cazurile cînd părintele care datorează întreţinere copilului... mai detaliat său are un salariu şi/sau alte venituri neregulate sau fluctuabile ori primeşte salariu şi/sau alte venituri, total sau parţial, în natură, ori nu are un salariu şi/sau alte venituri, precum şi în alte cazuri cînd, din anumite motive, încasarea pensiei de întreţinere, sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri, este imposibilă, dificilă sau lezează substanţial interesele uneia dintre părţi, instanţa judecătorească poate să stabilească cuantumul pensiei de întreţinere într-o sumă bănească fixă plătită lunar sau, concomitent, într-o sumă bănească fixă şi sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri conform art.75.

(2) Cuantumul sumei băneşti fixe încasate în conformitate cu alin. (1) se determină de instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părţilor, de alte circumstanţe importante şi păstrîndu-se, dacă este posibil, nivelul anterior de asigurare materială a copilului. Puteți apela viberul meu de pe telefonul +37368669950 pentru a discuta mai amănunțit.

6 octombrie 2023