Pensia alimentara si cheltuieli judiciare

10 iulie 2023 4

Buna ziua. Dupa divort, fostul sot trebuie sa achite pensia alimentara si cheltuielile judiciare. El a facut procura pe avocatul lui sa-mi plateasca toate cheltuielile si sa-l reprezinte si in procesul de partajare. Avocatul mi-a trimis o scrisoare in care indicase adresa oficiului unde sa ma prezint ca sa iau banii. Eu cu mare neincredere si frica l-am sunat si am stabilit si data si ora la care sa ma prezint, dar n-am putut sa ma duc, n-am reusit sa depasesc frica. I-am trasmis un mesaj ca nu pot sa vin si i-am indicat detaliile bancare ca sa-mi trimita banii. El a ignorat mesajul si a trasmis banii prin notar. Acum eu trebuie sa platesc serviciile notariale. Cum sa ies din aceasta situatie? A avut avocatul acest drept? Ajutati-ma, va rog.

Jurist comments 4

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua. Cînd ați primit notificarea de la avocat (reprezentantul soțului) urma să informați fostul soț cum poate să vă transfere banii.
Pentru a nu avea cheltuieli suplimentare legate de plata serviciilor notarului, negociați cu soțul(avocatul acestuia) procedura convenabilă de transmitere a banilor.
Codul Civil acordă asemenea drept debitorului, să stingă... mai detaliat obligația prin consemnare dacă nu știe locul aflării creditorului.

Articolul 968. Dispoziţii generale cu privire la consemnare

(1) În cazul în care creditorul este în întîrziere sau debitorul, din motive neimputabile lui, nu cunoaşte identitatea sau domiciliul creditorului, debitorul poate depune banii, valorile mobiliare sau alte documente, precum şi bijuteriile, la o bancă sau la notar. Valuta străină poate fi depusă în vederea stingerii obligaţiei prin consemnare numai în cazul în care legea permite primirea/efectuarea plăţilor şi transferurilor în valută străină pe teritoriul Republicii Moldova în privinţa obligaţiei în cauză.

(2) Dacă bunurile care urmează să fie consemnate sînt depuse la oficiul poştal, ele se consideră consemnate din momentul depunerii.

(3) Consemnarea stinge obligaţia debitorului chiar şi în cazurile în care bunurile sau echivalentul lor nu mai pot fi predate creditorului.

(4) Din momentul consemnării, riscurile trec asupra creditorului, debitorul nefiind obligat să plătească dobîndă şi penalităţi ori să compenseze veniturile ratate.
Articolul 972. Cheltuielile de consemnare

Cheltuielile de consemnare sînt suportate de creditor, cu excepţia cazurilor cînd debitorul a preluat bunul consemnat.

11 iulie 2023
Maria Gogu
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua, colegul meu corect va informat despre stingerea obligației prin consemnare.
La caz, eu văd lucrurile altfel Dvs nu sunteți obligată să mergeți la notar pentru a ridica banii și achita cheltuielile de consemnare în cazul în care fostul soț și reprezentantul acestuia cunoaște domiciliul Dvs și datele bancare... mai detaliat pe care le dețineți.
Vă sugerez să trimiteți în adresa reprezentantului soțului (avocatului) o scrisoare cu aviz recomandat în care să solicitați plata tuturor obligațiilor fostului soț să fie exercitate pe cardul bancar care îl dețineți.
Totodată, vă sugerez să achitați plata taxei notariale iar ulterior să depuneți o cerere prealabilă de chemare în judecată în adresa fostului soț prin care să solicitați restituirea cheltuielilor notariale suportate, or fostul soț împreună cu reprezentantul acestuia a acționat cu rea credință și cunoștea domiciliul și datele bancare pe care le dețineți. În cazul în care nu achită benevol cheltuielile notariale suportate adresați vă cu o cerere în acest sens în instanța de judecată.
Sunt și alte mijloace legale pe care le puteți întreprinde în calitatea Dvs de creditor.
Dacă veți avea nevoie de o consultanță juridică suplimentară puteți să mă contactați, succes !

11 iulie 2023
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Susțin și eu poziția expusă mai sus de colega în ceea ce privește informarea debitorului prin scrisoare recomandată referitor la modului de efectuare a plăților indicînd rechizitele bancare ale dumneavoastră.
În ceea ce ține de recuperarea cheltuielilor pentru serviciile notariale, finalitatea este relativă, or deși fostul soț cît și reprezentantul acestuia... mai detaliat cunosc adresa dumneavoastră, prin faptul că nu v-ați prezentat la data indicată să ridicați banii de la adresa convenită (agreată de dumneavoastră telefonic), s-ar prezuma că refuzați prestația și respectiv sunteți în întîrziere. În acest caz debitorul are dreptul să consemneze banii la notar.
Totuși nu înțeleg frustrarea dumneavoastră de a merge la oficiul avocatului pentru a primi banii. Negociați încă o dată cu fostul soț și avocatul acestuia o modalitate convenabilă pentru ambii de achitare, iar dacă nu ajungeți la un numitor comun transmiteți titlu executoriu spre executare silită unui executor judecătoresc și fostul soț va trebui să achite suplimentar 10% din sumă pentru executare.


Codul civil prevede:
Articolul 882. Dispoziţii generale cu privire la întîrzierea creditorului
(1) Creditorul este în întîrziere atunci cînd nu acceptă fără un temei legal prestaţia scadentă ce i se oferă.
(2) În cazul în care pentru executarea prestaţiei este necesară o acţiune din partea sa, creditorul este în întîrziere dacă prestaţia îi este oferită, iar el nu efectuează acea acţiune.
(3) Debitorul nu poate fi în întîrziere în măsura în care creditorul este în întîrziere.
Articolul 883. Imposibilitatea temporară de a primi executarea
Dacă termenul de executare nu este stipulat sau dacă debitorul are dreptul să execute obligaţia înainte de termen, creditorul nu este în întîrziere atunci cînd, timp de 7 zile, este lipsit de posibilitatea de a accepta prestaţia oferită, cu excepţia cazului în care debitorul l-a informat din timp despre executare.

11 iulie 2023
Maria Gogu
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Consider că nu poate fi vorba în acest caz despre o prezumție de refuz a prestației și despre punerea în întârziere a creditorului or doamna a informat că nu poate să se apropie și în condițiile art. 872 Cod Civil a indicat (alternativ) o metoda de plată a obligației pecuniare.

11 iulie 2023