Pensia alimentară și test ADN

2 mai 2019 81

Bună ziua. Vă rog să mă ajutați cu un răspuns la întrebarea mea! Cu fostul soț suntem divorțați din anul 2017, împreună avem un băiețel de 6 ani. De ceva timp fostul soț s-a căsătorit și nu se mai interesează de copil, dar și pensia alimentara n-o plătește la timp. Iar câteva luni în urmami-a spus că are dubii că copilul nostru este al lui și vrea test ADN și că până atunci nu va plăti pensia alimentara. Dar nu face testul ADN și amână în fiecare luna, chipurile luna viitoare mergem să facem test și nici pensia alimentara nu plătește. Sfatuiți-mă, vă rog: ce să fac? Pot eu să mă adresez in judecată ca să se facă testul ADN, dar să-l achite el sau cum fac? M-am saturat să aud asta și sunt convinsa că el știe că este copilul lui, dar intenționat își bate joc de noi ca să nu achite pensia alimentara! La divorț, am cerut pensie pentru întreținerea copilului nostru în sumă fixă de 1.000 de lei, iar fiindcă el era angajat oficial cu un salariu de 3000 de lei și mai aștepta alt copil, judecata a decis ca el să achite 850 de lei lunar, până la îmbunătățirea situației sale financiare. În prezent, fostul soț nu mai lucrează oficial, dar are un lucru care îi aduce un venit destul de bun. Pot eu în așa caz să cer majorarea pensiei alimentare? Se va mări suma, având în vedere că el mai are un copil de 1 an cu actuala soție? Vă mulțumesc pentru răspuns!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua,

1. Cu referire la prima situație urmează să nu vă faceți griji și să luați legătura cu executorul judecătoresc pentru a lua măsurile de rigoare față de soț dat fiind faptul că nu achită pensia alimentară, astfel, să-i aplice sechestre pe bunurile care le are sau să facă încasări... mai detaliat silite din conturile existente.
Cât ține de efectuarea testului ADN, el având dubii lasațil să efectueze testul dacă tot are nevoie plus la toate că este costisitoare dacă intenționați dvs sa o faceți deși dvs nu aveți nevoie și nu afectează cumva procedura executorie.

2. Cu referire la majorarea cuantumului, dvs aveți dreptul în orice moment să vă adresați cu o cerere de chemare în judecată privind majorarea cuantumului pensiei de întreținere a copilului minor iar la aceasta sa anexați și argumentați toate probele posibile prin care veți demonstra că soțul are un alt loc de muncă și un salariu mai mare deja, totodată anexați și datele biroului de statistică cu privire la minimul de existenta pentru copii minori în dependență de vârstă și raza de domiciliu care arată că este o sumă mai mare .

3 mai 2019