Pensia de urmas

9 aprilie 2018 15

Buna zuia! Vreau sa ma interesezi de pensia de urmas dupa varsta de 18 ani. Fata e studenta in anul 2 la un colegiu si anul acesta face 8 ani, invata pe baza de contract (6.500 lei anual). Eu (mama) primesc salariu 2.200lei. Spuneti-mi, va rog, ce acte trebuie depuse la Casa de asigurari sociale pentru a primi pensia de urmas ca studenta? Are fata dreptul de a primi cei 70 lei pe luna pentru transport public? Am citit ca daca dupa 18 ani copilul fara un parinte isi continuie studiile la zi, are dreptul la pensia de urmas pana la implinirea varstei de 23 ani? Eu nu m-am recasatorit dupa decesul sotului. Multumim mult!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Cătălina Bîrsanu
  • Student
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei

Bună ziua, Olga!

Legea privind sistemul public de pensii în art. 25 prevede că se stabileşte pensie de urmaş copiilor pînă la vârsta de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile în instituţii de învăţămînt de zi (secundar, mediu de specialitate şi superior), până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta... mai detaliat de 23 de ani. Respectiv, fiica Dvs are putea beneficia de pensia de urmaș.

Actele de care aveți nevoie pentru a depune cererea la Casa Națională a Asigurărilor Sociale le găsiți pe acest site: http://cnas.md/pageview.php?l=ro&idc=496

Mult succes!

10 aprilie 2018