Pensia pentru intretinerea copilului neachitata

23 decembrie 2018 61

In urma concubinajului, am depus actele in judecata pentru stabilirea pensiei pentru intretinerea copilului comun in octombrie 2017, iar in iulie 2018 am castigat procesul, fiind stabilita suma de 1.700 lei lunar si 2.260 lei cheltuidei pentru judecata. In octombrie 2018 hotararea a devenit irevocabila.Tatal copilului e de la Balti, de aceea am depus cererea si actele la un executor din Balti. Aici trebuie sa mentionez ca tatal copilului niciodata n-a lucrat si nu lucreaza, absolut niciun bun material sau oricare altul nu are pe numele sau. In afara de asta, mai achita pensia alimentara primului copil de la o alta relatie si o datorie catre o alta persoana prin intermediul executorului. Chiar cand am depus cererea, executoarea mi-a zis ca el are bani acum ultimul timp nu stie de unde, fiindca a achitat toate datoriile catre primul copil si acel domn. Copilului meu insa nu achita nimic. La executor se prezinta si achita numai datoria catre executor, iar referitor la noi argumenteaza ca n-are bani si nici lucru. Executoarea dupa depunerea cererii nu mi-a dat nici un act. Zice ca a trimis prin posta, dar n-am primit nimic. De sunat sa ne lamureasca ceva nu ne suna (locuim la Chisinau). Cand sun eu, ea raspunde foarte suparat si inchide. Vreau sa intreb urmatoarele: incalc eu careva reguli daca o sun pe executoare (o sun in fiecare luna)? Eavtrebuie sa-mi dea careva lamurire despre situatie si masurile care se iau in privinta debitorului. Sau ea nu e obligata s-o faca? Si in genere, cum pot si ce trebuie sa fac si unde sa apelez in situatia data pentru a primi pensia alimentara? Multumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Bună Georgeta,
Nu era neapărat să puneți documentul în executare după locul de executare al debitorului deoarece, potrivit Codului de executare nu este stabilită competența exclusivă, însă înțeleg raționamentul Dvs.
Expediați o scrisoare recomandată cu aviz de recepție în adresa executorului judecătoresc și solicitați sa va informeze în scris despre toate sumele... mai detaliat încasate de la debitor și care sunt acțiunile întreprinse de aceasta precum și copia justa a acestor acte.
Totodată, sunteți în drept sa ii depuneți o cerere prin care solicitați calcularea și încasarea dobânzii de întârziere la toate plățile restate.
Deschideți mai întâi un cont bancar în lei și expediați executorului judecătoresc rechizite bancare ale contului la care sa va transfere banii când ii va incasa.

Drept ultima soluție, aveți opțiunea de a solicita strămutarea procedurii la un alt executor judecătoresc, dar mai întâi întreprindeți acțiunile enumerate mai sus.
Trebuie să remarc ca atunci ca acel executor judecătoresc care a primit bani de la debitor pentru plata pensiei pentru celalalt copil și datoria care era fata de un alt creditor, trebuia sa împartă suma respectiva direct proporțional sumelor tuturor creditorilor printre care sunteți și Dvs.

25 decembrie 2018