Pensie alimentara

6 iulie 2016 1060

Am nevoie de un sfat din partea unui profesionist. Sunt si eu jurist de profesie dar nu lucrez deja de 5 ani si multe lucruri s-au schimbat de atunci! Problema este ca am nevoie sa intocmesc o cerere privind incasarea pensiei alimentare pentru intretinerea copilului minor. Dar sunt niste momente care am nevoie sa le concretizez in asa mod ca sa dureze procedura cit mai repede si simplu! In 2013 am divortat de tatal fiicei mele. Cit am trait in casatorie el practic nu ne-a intretinut si nu a lucrat - ajuta mama lui cit fata era mica. Fetita are deja 5 ani. De 5 ani nimic tolc. M-am saturat de un tiran si un animal si am fugit de el si am divortat. Locuieste la moment in Rusia. In 3 ani dupa divort a trimis de 3 ori bani, desi am vb cu el si a zis ca o sa ajute, dar ajutor nu e, nici cu fata nu contacteaza. Eu m-am recasatorit si toate atributiile de tata le indeplineste actualul sot. Tatal biologic nu a fost de acord chiar si atunci cind i-am spus ca sa renunte la copil, si fata sa fie infiata de tatal care o creste. Totusi independent de situatia mea, tatal biologic este obligat sa ajute copilul, am eu sau nu am bani. Chestia este ca are buletin RM in care viza de domiciliu e in Moldova, are si pasaport rusesc intern si international cu viza de domiciliu in Rusia. Viza de domiciliu din buletin coincide cu locul unde traieste mama lui - adica daca as indica-o in cerere, mama lui i-ar spune de faptul ca m-am adresat in judecata. Lucreaza el sau nu lucreaza la moment eu nu stiu. Traieste in Moscova cu o femeie f bogata, mananca toate bunataturile, dar fetei nu ii trimite nimic, motivand intr-o discutie cu tatal meu - ca nu vrea sa ma "hraneasca" pe mine, desi si eu in familia mea nu mor de foame, copilul e ingrijit, imbracat, hranit, dus la gradinita si dansuri. Dar sunt cheltuieli care as putea sa le fac tot pe fata - sa o dau la engleza, sa o tratez ca are niste probleme de sanatate, insa nu dispun de atitia bani deoarece stau acasa cu al 2 copil care e mic si nu lucrez si toate cheltuielile le suporta al 2 sot, dar stiti singuri ce salarii avem in Moldova. Adresa unde locuieste fostul sot din Moscova nu o cunosc. In octombrie 2015 el a fost la Chisinau si a spus ca o sa ajute copilul finaniciar, dar nimic piana in ziua de azi, doar vorbe goale.
Intrebarea este urmatoarea: ce adresa sa indic - cea din Moldova? Sa spun in instanta ca locuieste in Moscova? Nu pot proba ca traieste f bine in apartament in centrul orasului, dar stiu asta deoarece sora mea avuse niste treaba in Moscova si a fost la ei acasa, a vazut cum traiesc. Au 3 apartamente in Moscova si casa sub Moscova. Explic asta ca sa intelegeti ca ar avea de unde plati. Vreau sa cer sa achite din ziua divortului adica din octombrie 2013 cite 200 euro lunar. E mult asta? Ce ma mai puteti sfatui?

Jurist comments 1

Download discussion
Vasile Soltan
  • Student
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua Tatiana. Cu privire la problema d-stră, vă comunic următoarele:

1. În pricinile de plată a pensiilor de întreţinere, în cazul în care nu se cunoaşte locul de aflare a pîrîtului, instanţa judecătorească, în conformitate cu art.109 alin.(1) CPC, este obligată să ordone căutarea lui, suspendînd procesul în conformitate cu... mai detaliat art.261 lit.c) CPC.
2. Conform art.75 Codul familiei, pensia de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariul şi/sau din alte venituri ale părinţilor în mărime de 1/4 – pentru un copil, 1/3 – pentru 2 copii şi 1/2 – pentru 3 şi mai mulţi copii. Cuantumul cotelor stabilite poate fi micşorat sau majorat de instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părinţilor, de alte circumstanţe importante. Fiind vorba de încasarea pensiei de întreţinere pentru copilul minor într-o cotă stabilită de dispoziţiile art.75 Codul familiei, din care rezultă că pensia de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariu şi/sau din alte venituri ale pîrîtului, încasarea pensiei de întreţinere pentru copilul minor sub forma unei cote
din salariu şi/sau alte venituri poate avea loc numai în cazul în care pîrîtul este angajat în cîmpul muncii, avînd un loc de muncă de bază şi, după caz, altul ocupat prin cumul, dispune de un salariu stabil şi/sau alte venituri, cu prezentarea actelor ce confirmă mărimea salariului şi/sau alte venituri ale sale.
3. În cazul în care lipsesc date despre locul de muncă de bază a pîrîtului, despre salariul şi/sau alte venituri ale ultimului, sau în cazul în care pe parcursul examinării cauzei sînt prezentate date cu privire la aceea că pîrîtul nu este încadrat în cîmpul muncii, cu toate că reclamantul a solicitat încasarea pensiei de întreţinere sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri, instanţele judecătoreşti urmează să dispună încasarea pensia de întreţinere pentru copilul minor, conform prevederilor art.76 alin.(1) Codul familiei, într-o sumă bănească fixă.

4. Potrivit art.76 alin.(1) Codul familiei, în cazurile cînd părintele care datorează întreţinere copilului său are un salariu şi/sau alte venituri neregulate sau fluctuabile ori primeşte salariu şi/sau alte venituri, total sau parţial, în natură, ori nu are un salariu şi/sau alte venituri, precum şi în alte cazuri cînd, din anumite motive, încasarea pensiei de întreţinere, sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri, este imposibilă, dificilă sau lezează substanţial interesele uneia dintre părţi, instanţa judecătorească poate să stabilească cuantumul pensiei de întreţinere într-o sumă bănească fixă plătită lunar sau, concomitent, într-o sumă bănească fixă şi sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri conform art.75.
5. La încasarea pensiei de întreţinereîntr-o sumă bănească fixă, instanţele judecătoreşti urmează să ţină cont de starea materială şi familială a părţilor şi de alte circumstanţe importante, după cum ar fi informaţia eliberată de Biroul Naţional de Statistică cu privire la valoarea minimului de existenţă pentru un copil.

Astfel, urmează să anexaţi la cererea de chemare în judecată privind încasarea pensiei de întreţinere actele de identitate ale fostului soţ de care dispuneţi. iar în caz de imposibilitate a identificării acestuia, se va proceda după cum am menţionat anterior. Cu privire la suma pe care o solicitaţi, este prematur să ne expunem, or, aceasta este stabilită de instanţa de judecată pornind de la mai multe circumstanţe printre care informaţia de la Biroul Naţional de Statistică cu referire la evoluţia preţurilor, certificatul eliberat de Biroul Naţional de Statistică cu privire la valoarea minimului de existenţă pentru un copil, veniturile pîrîtului etc.

Dacă aveţi nevoie de un model de cerere de chemare în judecată cu privire la încasarea pensiei de întreţinere, expediaţi un email la adresa: vasilesoltan95@gmail.com

6 iulie 2016