Pensie alimentara

18 octombrie 2021 36

Buna ziua! Suntem divortati cu fostul soț de un an. Avem 2 copii, de 3 și 5 ani. Pensia alimentara nu o achita, dar ma ajuta financiar in tot acest timp. Acum el s-a recăsătorit și pleacă cu traiul peste hotare. Promite ca ma va ajuta financiar in continuare, dar nu prea cred, el având deja o alta familie. Întrebarea este următoarea: in caz ca cu timpul el va înceta sa ma ajute financiar, voi putea obține de la el o pensie alimentara prin judecată, el fiind peste hotare? Va mulțumesc pentru răspuns!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna d-na Liudmila, da DVS sunteți în drept să inițiați o acțiune în istanță despre incasare pensiei alimentare în orice moment, cînd DVS o să găsiți de cuviință să solicitați, v-a fi ochei conform Codul familiei Articolul 76. Încasarea pensiei de întreţinere pentru copilul minor într-o sumă bănească fixă... mai detaliat

(1) În cazurile cînd părintele care datorează întreţinere copilului său are un salariu şi/sau alte venituri neregulate sau fluctuabile ori primeşte salariu şi/sau alte venituri, total sau parţial, în natură, ori nu are un salariu şi/sau alte venituri, precum şi în alte cazuri cînd, din anumite motive, încasarea pensiei de întreţinere, sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri, este imposibilă, dificilă sau lezează substanţial interesele uneia dintre părţi, instanţa judecătorească poate să stabilească cuantumul pensiei de întreţinere într-o sumă bănească fixă plătită lunar sau, concomitent, într-o sumă bănească fixă şi sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri conform art.75.

(2) Cuantumul sumei băneşti fixe încasate în conformitate cu alin. (1) se determină de instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părţilor, de alte circumstanţe importante şi păstrîndu-se, dacă este posibil, nivelul anterior de asigurare materială a copilului.

21 octombrie 2021