Pensie alimentara

4 februarie 2022 70

Bună ziua. În 2009, fosta concubină m-a dat în judecată și a cerut încasarea pensiei alimentare pentru copilul comun. În timp ce a mers judecată, eu mă aflam în pînchisoare în altă țară. Examinarea cererii a avut loc fără mine, reclamanta nu a informat instanța că eu sunt închis, chiar dacă cunoștea acest lucru. Eu am fost închis timp de doi ani. Când am ieșit și m-am întors în Moldova, am ajutat fata cum am putut, dar nu am cerut vreo dovadă în acest sens. Au trecut anii și acum am probleme pentru că nu am achitat pensia alimentară. Executorul judecătoresc a pus sechestru pe bunurile mele: casă, cont bancar etc. Suma pe care o cere e prea mare și nu o pot achita. În afară de asta, m-am recăsătorit și aștept un copil. Cum pot rezolva problema descrisă?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna dl. E., eu vreau să vă atenționez ce spune Codul familiei în cazul DVS Articolul 105. Scutirea de achitare a restanţei la pensia de întreţinere

(1) În baza contractului privind plata pensiei de întreţinere, debitorul întreţinerii poate fi scutit de plata restanţei la pensie de întreţinere sau această restanţă... mai detaliat poate fi micşorată, cu excepţia cazurilor cînd pensia se plăteşte copiilor minori.

(2) Dacă starea materială şi familială a debitorului întreţinerii face imposibilă lichidarea restanţei la pensia de întreţinere, instanţa judecătorească, la cererea acestuia, în baza unor motive temeinice, este în drept să-l elibereze de plata restanţei respective sau s-o micşoreze.Așadar, DVS sunteți în drept să inițiați ao acțiune în instanță.

5 februarie 2022