Buna ziua. Sunt casatorita de 7 ani cu tatal fiicei mele din al 2-lea mariaj. Inca nu avem divort oficial in RM, dar o sa fie. El lucreaza in Belgia cu salariu oficial in jur de 2.000 Euro (de facto, poate fi si 3-4 mii). Este vreo sansa ca noi, locuind in RM, sa putem beneficia de pensia alimentara calculata din salariul lui oficial in Belgia? Daca este posibil, ce se intampla daca el paraseste Belgia si merge in alte tari din Europa? Exista vreo formula de calcul a pensiei, pornind de la salariu?
Mihail Grigoraş
Buna Larisa, e greu de spus și de dovedit, ce salariu de ține soțul în Belgia. DVS trebuie să depuneți de informație concretă, de un certificat de la locul de lucru, asta pentru judecată pentru a orienta instanța să emită o hotărâre de încasarea pensiei alimentare. Eu vă aduc la... mai detaliat conștiință ce spune Codul familiei Articolul 75. Cuantumul pensiei de întreţinere încasate pentru copilul minor.
(1) Pensia de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariul şi/sau din alte venituri ale părinţilor în mărime de 1/4 - pentru un copil, 1/3 - pentru 2 copii şi 1/2 - pentru 3 şi mai mulţi copii.
(2) Cuantumul cotelor stabilite la alin.(1) poate fi micşorat sau majorat de instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părinţilor, de alte circumstanţe importante.
(3) În cazul în care unii copii rămîn cu un părinte, iar alţii - cu celălalt, pensia de întreţinere plătită în favoarea părintelui mai puţin asigurat se stabileşte într-o sumă bănească fixă, determinată conform art.76.
Articolul 76. Încasarea pensiei de întreţinere pentru copilul minor într-o sumă bănească fixă
(1) În cazurile cînd părintele care datorează întreţinere copilului său are un salariu şi/sau alte venituri neregulate sau fluctuabile ori primeşte salariu şi/sau alte venituri, total sau parţial, în natură, ori nu are un salariu şi/sau alte venituri, precum şi în alte cazuri cînd, din anumite motive, încasarea pensiei de întreţinere, sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri, este imposibilă, dificilă sau lezează substanţial interesele uneia dintre părţi, instanţa judecătorească poate să stabilească cuantumul pensiei de întreţinere într-o sumă bănească fixă plătită lunar sau, concomitent, într-o sumă bănească fixă şi sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri conform art.75.
(2) Cuantumul sumei băneşti fixe încasate în conformitate cu alin. (1) se determină de instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părţilor, de alte circumstanţe importante şi păstrîndu-se, dacă este posibil, nivelul anterior de asigurare materială a copilului.