Pensie alimentară

9 decembrie 2022 91

Bună ziua. Am divorțat prin instanță, la cererea depusă de soție. Eu mă aflam peste hotare și am expediat prin e-mail acordul meu. Instanța a hotărât să achit pensie alimentară câte 2.000 de lei celor doi copii minori cu începere din momentul depunerii cererii în instanță (adică 5 luni în urmă). Trebuie să achit această sumă din trecut toată odată sau o pot achita cumva în rate? Dacă mă întorc definitiv acasă și nu am posibilitatea să achit pensia alimentară decisă de instanță, poate fi schimbată mărimea acesteia?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna Andrei, trebuie să te interesezi la care din executori se găsește titlu executoriu spre examninare pentru a duce tratative modul de executare hotărârea despre incasarea pensiei alimentare. Nu mai executorul poate să decidă în ce mod o să achitați datoria formată. DVSnu puteți solicita săfie schimată mărimea... mai detaliat sumei. Eu vă aduc la cunoltință se spune Codul familiei în cazul dat Articolul 110. Modificarea cuantumului pensiei de întreţinere stabilite de instanţa judecătorească sau scutirea de plata acesteia

În cazul în care starea materială sau familială a uneia dintre părţi s-a schimbat, instanţa judecătorească, luînd în considerare şi alte circumstanţe importante ale părţilor, este în drept, la cererea oricăreia dintre ele, să modifice cuantumul pensiei de întreţinere sau să-l scutească pe debitorul întreţinerii de plata acesteia.

10 decembrie 2022