Pensie alimentara achitata de sotul stabilit peste hotare

13 iulie 2021 109

Buna ziua. Suntem cu sotul stabiliti in Franta si eu as dori sa revin in Moldova. Actualmente, discutam despre divort si conditiile de mai departe. Avem un copil de 8 ani, care va veni sa locuiasca cu mine in Moldova, lucru stabilit impreuna cu sotul meu. Problema e ca el nu doreste sa achite pensia alimentara conform veniturilor sale (eu am copia contractului sau de munca). Eu sunt la somaj si nu am venituri. Ce putere juridica ar avea o decizie a instantei din MD pentru cineva care percepe veniturile in Franta? Daca tatal nu achita pensia alimentara a copilului, care sunt riscurile pentru acesta, daca este stabilit peste hotare? Va multumesc pentru informatii si raspuns.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Alexandru Lungu
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte domenii

Bună ziua.
Dacă soțul locuiește peste hotarele Republicii Moldova și nu intenționează să revină în Republica Moldova, cu părere de rău, executorul judecătoresc nu prea are pârghii legale pentru a-l obliga să achite pensia alimentară. Nu îi poate aplica careva măsuri pe patrimoniul acestuia de peste hotare.
Referitor la copia contractului... mai detaliat de muncă, nu este suficient, or, nu puteți proba că acesta este în continuare activ. Urmează să prezentați acte confirmative de la autoritățile competente (cum ar fi CNAS în RM) privind contibuțiile achitate de către acesta și veniturile declarate, sau, o declarație pe venit la organul fiscal.

14 iulie 2021