Pensie alimentara pentru copii

22 iulie 2022 42

Buna ziua. Traiesc cu un barbat timp de 18 ani, fara a fi casatoriti si avem 3 copii. Barbatul mentionat este plecat la munca peste hotare deja de 1 an si 7 luni. Trimite foarte putini bani pentru intretinerea copiilor. Pot sa cer prin instanta stabilirea pensiei alimentare?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Arsen Saruhanean
  • Avocat
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Bună ziua!
Da, evident că puteți să cereți de la instanța judecătorească încasarea pensiei de întreținere copiilor minori.
Conform art. 74 din Codul Familiei al RM, părinţii sînt obligaţi să-şi întreţină copiii minori şi copiii majori inapţi de muncă care necesită sprijin material.
Modul de plată a pensiei de întreţinere se determină în... mai detaliat baza unui contract încheiat între părinţi sau între părinţi şi copilul major inapt de muncă.
Conform alin.(3) al aceluiș articol, dacă lipseşte un atare contract şi părinţii nu participă la întreţinerea copiilor, pensia de întreţinere se încasează pe cale judecătorească, la cererea unuia dintre părinţi, a tutorelui copilului sau a autorităţii tutelare teritoriale.

Conform art. 75 din Codul Familiei al RM, pensia de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariul şi/sau din alte venituri ale părinţilor în mărime de 1/2 - pentru 3 şi mai mulţi copii.

Cuantumul cotei date poate fi micşorat sau majorat de instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părinţilor, de alte circumstanţe importante.

În cazul în care unii copii rămîn cu un părinte, iar alţii - cu celălalt, pensia de întreţinere plătită în favoarea părintelui mai puţin asigurat se stabileşte într-o sumă bănească fixă, determinată în felul următor:
În cazurile cînd părintele care datorează întreţinere copilului său are un salariu şi/sau alte venituri neregulate sau fluctuabile ori primeşte salariu şi/sau alte venituri, total sau parţial, în natură, ori nu are un salariu şi/sau alte venituri, precum şi în alte cazuri cînd, din anumite motive, încasarea pensiei de întreţinere, sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri, este imposibilă, dificilă sau lezează substanţial interesele uneia dintre părţi, instanţa judecătorească poate să stabilească cuantumul pensiei de întreţinere într-o sumă bănească fixă plătită lunar sau, concomitent, într-o sumă bănească fixă şi sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri conform art.75.
Cuantumul sumei băneşti fixe încasate în conformitate cu alin. (1) se determină de instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părţilor, de alte circumstanţe importante şi păstrîndu-se, dacă este posibil, nivelul anterior de asigurare materială a copilului.

Pentru acordarea asistenței juridice calificate puteți să mă apelați la numărul de
telefon: 069-07-64-19.
Cu respect,
Avocatul Arsen Saruhanean

23 iulie 2022