Pensie alimentara pentru copil nascut in afara casatoriei, cu tata cetetean strain

16 ianuarie 2023 24

Buna ziua. Am avut o relatie cu un barbat din România, fara a fi casatoriti. Din acea relatie am nascut un copil aici in Republica Moldova si i-am perfectat certificat de nastere moldovenesc. Cum si unde cer ca tatal copilului sa achite copilului pensie alimentara - in Republica Moldova sau in România? Daca urmeaza sa ma adresez in România, trebuie sa-i fac mai intai copilului certificat de nastere romanesc? Ii pot perfecta copilului certificat de nastere romanesc de una singura, fara implicarea tatalui?


Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua!
Depinde de faptul dacă în certificatul de naștere este scris ca tată al copilului bărbatul din România.

Conform art. 47 alin. (5) din Codul Familiei Paternitatea copilului născut în afara căsătoriei poate fi recunoscută de către tatăl său printr-o declaraţie comună a acestuia şi a mamei copilului, depusă la organul... mai detaliat de stare civilă.

Dacă copilul este născut din părinţi necăsătoriţi între ei şi în lipsa declaraţiei comune a părinţilor sau a tatălui copilului, paternitatea se stabileşte de către instanţa judecătorească în baza declaraţiei unuia dintre părinţi, a tutorelui (curatorului) copilului sau a copilului însuşi la atingerea majoratului.

Articolul 50. Drepturile şi obligaţiile copiilor născuţi în afara căsătoriei
Copiii născuţi în afara căsătoriei au aceleaşi drepturi şi obligaţii faţă de părinţii şi rudele lor ca şi cei născuţi de la persoane căsătorite.

Paternitatea (maternitatea) în raport cu copilul cetăţean al Republicii Moldova se stabileşte şi se contestă în Republica Moldova conform legislaţiei proprii, indiferent de domiciliul copilului.


Respectiv, în primul rând este necesar de a proba că el este tatăl copilului, mai apoi apare dreptul de a solicita pensia de întreținere.

Obligaţiile de întreţinere ale copiilor şi ale altor membri ai familiei se determină în conformitate cu legislaţia statului unde îşi are domiciliul persoana care are dreptul la întreţinere, dacă contractul privind plata pensiei de întreţinere nu prevede altfel.

24 ianuarie 2023