Pensie alimentara si achitarea creditului dupa divort

16 octombrie 2020 281

Buna ziua. Doresc sa depun cerere de divort. Avem 3 copii - de 5 ani, 4 ani si unul nou-nascut. Care ar fi pensia alimentara pentru 3 copii? Pentru al 3-lea pot cere mai mult, avand in vedere ca si cheltuielile sunt mai mari. Sotul nu lucreaza oficial, dar nici nu vrea sa se angajeze, numai ca sa nu achite pensia, dar are venituri. Avem si un credit luat pe numele meu. Dupa divort, achitarea acestuia se imparte la 2?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua Dina,

Codul Familiei la art. 75 stabileşte foarte clar modalitatea de calculare a pensiei alimentare. Astfel, „pensia de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariul şi/sau din alte venituri ale părinţilor în mărime de 1/4 – pentru un copil, 1/3 – pentru 2 copii şi 1/2 – pentru... mai detaliat 3 şi mai mulţi copii”.

Instanţa poate reduce sau majora acest cuantum, luând în considerare starea materială şi familială a părinţilor şi alte circumstanţe importante.
Pe parcursul anilor, puteţi modifica cuantumul pensiei de întreţinere, puteţi cere majorarea acesteia, dacă apar cheltuieli suplimentare sau neprevăzute, cum ar fi îmbolnăvirea copilului, tratament costisitor, admiterea la studii.

Prin urmare dacă dvs nu puteți demonstra veniturile acestuia atunci puteți solicită prin cererea de chemare în judecată pensia alimentară într-o sumă fixă pentru fiecare copil, pentru cel din urmă copil a căror cheltuieli de întreținere sunt mai mari puteri solicita o sumă mai mare argumentând cheltuielile de întreținere și creștere care survin.

Ceea ce ține de credit acesta urmează să fie achitat de dvs cu excepția dacă veți demonstra că acesta a fost luat în scopuri familiale.

16 octombrie 2020