Pensie alimentare, stabilirea paternitatii

23 octombrie 2018 65

Am fost casatorita. In urma conflictelor, s-a ajuns la divort. Problema este ca eu eram insarcinata cand a fost eliberat certificatul de divort si in certificatul de nastere nu este indicat tatal copilului. I-am adus la cunostinta fostului sot ca va fi tata, dar el a spus ca nu este al lui si nu-l intereseaza. Am incercat sa fac legatura cu el, dar ma evita. Fetita are deja 1 an si 7 luni. Cum as putea solutiona aceasta problema? El nu ne-a ajutat cu nimic de cand s-a nascut fetita. Noi acum locuim peste hotare. As vrea sa-l oblig sa plateasca pensie alimentara, dar mi-e frica sa nu-i faca rau si sa pretinda apoi la copil si sa nu mai putem iesi peste hotare. Este posibil ca in certificat sa fie scris ca tata, dar copilul sa pastreze numele meu de familie? Sau il pot obliga sa plateasca pensie alimentara, fara a avea vreun drept asupra copilului? Sfatuiti-ma, va rog mult!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună Ziua Anne,

Am să încerc să vă răspund la întrebări treptat, succint și mai smplu ca să înțelegeți pașii corecți care trebuie să îi întreprindeți.

1. În cazul în care prezumtivul tată nu recunoaște copilul său, acesta poate fi înaintat în instanța de judecată pentru stabilirea paternității, reieșind din speța dvs,... mai detaliat unca cale este numa printr-o hotărâre a instanței. Aici urmează să-l atenționați ca este mai bine să recunoască copilul printr-un acord pentru a evita o mulțime de cheltuili care vor intervi pe parcurs și totodată timp . În cazul în care acesta dorește să recunoască copilul printr-un acord , acordul se completează la Oficiul Stării Civile fără antrenarea instanței de judecată.

2.Pentru a pretinde la pensie alimentară, inițial trebuie stabilită paternitatea copilului, deoarece ea dă naștere drepturilor și oblgațiilor față de părinte, în lipsa paternității nu puteți pretinde la un astfel de drept deoarece nu se știe cu exactitate cine este tatăl copilului.

3. Stablirea domicliului coplului minor se stabilește de instanța de judecată ăn caz de divergențe existente între părinți, dacă dvs veți face dovada faptului că creșterea și educația copilului va avea loc mult mai rentabil lângă dvs, aveți destule resurse financiare pentru întreține, loc de trai și multe alte argumente în care să demonstrați că interesul suprem al copilului va prevala pentru dvs în fața altor interese nu aveși de ce să vă fie frică că acesta va pretinde la el mai mult ca atât că acesta refuza să creadă inițial că este copilul său și nu-l accepta.
- Urmează să fiți atentă că odată cu stabilirea paternității, veți putea pleca peste hotarele țării fără acordul tatălui până la o perioadă de 3 luni/ În cazul când intenționați să plecați pe o periodă mai mare sau să vp stabiliți cu domiciliul înafara țării, este obligatoriu acordul celuilalt părinte.

4. Da este posibil în certificat de naștere al copilului tatăl să fie indicat cu familia sa ar copilul să păstreze familia dvs.

Succese.

24 octombrie 2018