Pensie de întreținere pentru tatăl care nu ne-a crescut și nu a contribuit la întreținerea noastră

28 martie 2023 75

Bună ziua! Suntem două surori, părinții sunt divorțați și tata a fost obligat de instanță încă în 2010 să ne achite pensie alimentară (350 lei pe luna pentru copil). El a achitat pensia în 2010, 2011, 2012 și atât! Din 2012 nu am avut niciun ajutor de la el. Între timp, eu am împlinit majoratul, dar învăț la colegiu, iar sora este încă minoră. În septembrie 2023 mă voi angaja (cadru didactic) și el mereu mă sperie că va cere încasarea de la mine a pensiei de întreținere, deși este sănătos, are mâini, picioare. Este posibil așa ceva, dacă el nu mi-a achitat nimic toți anii menționați?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună. În circumstanțele descrise de către Dvs nu este posibil, or acesta este apt de muncă și nu a achitat pensia de întreținere.

Articolul 80. Obligaţia copiilor majori de a-şi întreţine părinţii
(1) Copiii majori apţi de muncă sînt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă care necesită sprijin... mai detaliat material.
(2) Dacă nu există un contract privind întreţinerea părinţilor inapţi de muncă care necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreţinere de către copiii majori se soluţionează pe cale judecătorească.
(3) Cuantumul pensiei de întreţinere se stabileşte de instanţa judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părinţilor şi a copiilor, de alte circumstanţe importante.
(4) La stabilirea cuantumului pensiei, instanţa judecătorească este în drept să ţină cont de toţi copiii majori ai părintelui respectiv, indiferent de faptul dacă acţiunea a fost pornită faţă de unul, cîţiva sau toţi copiii.
(5) Copilul poate fi eliberat de obligaţia de a-şi întreţine părinţii inapţi de muncă care necesită sprijin material dacă instanţa judecătorească va stabili că aceştia s-au eschivat de la îndeplinirea obligaţiilor părinteşti faţă de acest copil.

28 martie 2023