Pensie de urmas pentru copii

18 iulie 2017 210

Buna ziua, sotia pensionar de invaliditate din septembrie 2012 (gr.2 de invaliditate). La 10 mai anul curent sotia a decedat. Valabilitatea grupei a fost pina la 1 mai 2017 si nu a reusit sa treaca comisia la Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă din Republica Moldova (ВТЭК). Intrebarea: Copii au dreptul la pensie de urmas in cazul dat (ca a fost pensionar de invaliditate)?

Comentariile juriștilor 3

Descărcaţi discuția
Călin Bobeică
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere

Legea privind sistemul public de pensii
Articolul 24. Dreptul la pensia de urmaş
(1) Pensia de urmaș se acordă dacă persoana decedată beneficia de pensie pentru limită de vîrstă sau de pensie de dizabilitate ori îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii de dizabilitate prevăzute la capitolul... mai detaliat II secțiunea 3 din prezenta lege.
Articolul 25. Persoanele care au dreptul la pensie de urmaş
(1) Se stabileşte pensie de urmaş:
a) copiilor pînă la vîrsta de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile în instituţii de învăţămînt de zi (secundar, mediu de specialitate şi superior), pînă la terminarea acestora, fără a depăşi vîrsta de 23 de ani;
b) soţului supravieţuitor dacă, la momentul decesului întreținătorului sau pe parcursul a 5 ani după deces, a împlinit vîrsta de pensionare prevăzută la art.41 alin.(1) sau a fost încadrat în grad sever sau accentuat de dizabilitate, a avut cel puţin 15 ani de căsătorie cu persoana decedată şi nu s-a recăsătorit;
c) soţului supravieţuitor sau tutorelui (curatorului) care are în îngrijire copii sub vîrsta de 3 ani ai întreținătorului decedat, pe perioadele de neîncadrare în muncă sau de aflare în concediu pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani.
Articolul 26. Calcularea pensiei de urmaș
(1) Pensia de urmaș, în cazul în care întreținătorul era beneficiar de pensie pentru limită de vîrstă sau de pensie de dizabilitate severă, se stabilește procentual din pensia pentru limită de vîrstă sau din pensia de dizabilitate severă aflată în plată sau actualizată, după caz, iar în cazul în care întreținătorul nu era beneficiar de pensie sau era beneficiar de pensie de dizabilitate accentuată sau medie, se stabilește procentual din pensia potențială calculată pentru dizabilitate severă. Cuantumul pensiei de urmaș se calculează în mărime de 50% pentru fiecare urmaș.
(2) Cuantumul pensiei de urmaș în cazul copiilor rămași fără ocrotire părintească în urma decesului ambilor părinți reprezintă însumarea drepturilor de urmaș calculate după fiecare părinte.

18 iulie 2017
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Pensia de urmaș se acordă dacă persoana decedată beneficia dde pensie de dizabilitate ori îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii de dizabilitate prevăzute la capitolul II secțiunea 3 din prezenta lege, cu care puteti face cunostinta aici ( http://lex.justice.md/md/313291/ ) la art. 20.

Astfel, da este posibil.

18 iulie 2017
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Buna ziua!
Instructiunea privind modul de determinare a dizabilităţii şi capacităţii de muncă, aprobata prin HG nr. 65/2013 http://lex.justice.md/md/346508/, prevede la art. 48 ca:
În cazul în care persoana, la primirea avizului în scris din partea Consiliului, nu se prezintă în termenul stabilit la Consiliul de control şi revedere a deciziilor... mai detaliat pentru reexpertizare ca măsură de control al corectitudinii determinării dizabilităţii şi capacităţii de muncă, Consiliul de control şi revedere a deciziilor informează în scris directorul general al Consiliului, care, la rîndul sau, informează în scris Casa Naţională de Asigurări Sociale şi structura teritorială de asistenţă socială de la locul de trai al persoanei despre neprezentarea persoanei şi suspendarea temporară a deciziei consiliului teritorial sau specializat pînă la o nouă expertizare, cu luarea deciziei respective conform legislaţiei.
****
Asadar, cerinta legala este ca la data decesului persoana sa beneficieze de pensie de invaliditate, sau sa fie incadrata intr-un grad de invaliditate. Avind in vedere faptul ca a expirat termenul Certificatului, CNAS ar putea refuza plata pensiei de urmas.
Pe de alta parte, urmasul ar putea sa se adreseze in instanta de judecata contestind refuzul CNAS, cu motivarea ca persoana decedata nu a fost in stare sa mearga la reexaminare, ea decedind peste scurt timp. Sau, dupa caz, o cerere de chemare in judecata privind constatarea faptului invaliditatii persoanei la data de 10 mai 2017. Si ulterior, cu Hotarirea instantei de judecata si restul documentelor, de prezentat la CNAS pentru stabilirea pensiei de urmas.

18 iulie 2017