Pentru a lasa copilul in ingrijirea bunicii, ce trebuie sa fac?

15 martie 2018 42

Buna ziua! Sunt casatorita de 4 ani. La moment locuiesc cu parintii mei, dar nu am intentat cererea de divort. As vrea sa plec peste hotare pe un termen de 3 luni. Pentru a lasa copilul in ingrijirea bunicii, ce trebuie sa fac? Sotul are dreptul sa vina sa ia copilul de 3 ani (care frecventeaza gradinita). Care este probabilitatea sa mi se ia copilul? Detin imobil si sunt inca in concediu de ingrijire a copilului. Sotul nu lucreaza oficial, are in trecut cauza penala (inchisa acum) si nu detine imobil.
Va multumesc si astept un raspuns sa stiu daca pot pleca ca sa ii ofer un viitor copilului sau nu?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Buna Dna Irina,
De fapt, atât timp cât încă nu sunteți divorțată și nu este stabilit domiciliul permanent al copilului minor cu dvs tatăl are tot dreptul să ia copilul să locuiască cu el.
După desfacerea căsătoriei și stabilirii domiciliului cu dvs va fi necesar să mrgți la autoritatea tutelară din localitate,... mai detaliat iar aceștia vor emite o decizie/dispoziție/hotărâre prin care responsabil de viața, sănătatea, integritatea fizică și psihică va fi desemnată bunica. La moment, din cauza că nu sunteți încă divorțară, pentru a o desemna responsabilă pe bunică va fi necesar acordul ambilor părinți.
Chiar dacă lăsați copilul în grija bunicii mergeți la un notar și faceți o declarație și o procudă, după care aduceți la cunoștința autorității tutelare acest fapt.
Între timp, intentați procesul judiciar de divorț și solicitați:
1. desfacerea căsătoriei
2. stabilirea domiciliului permanent al copilului cu dvs
3. stabilirea și încasarea pensiei de întreținere pentru copilul minor.
Trebuie să știți că în viitor (după desfacerea csătoriei), când copilul o să iasă peste hotare pentru vizite scurte va fi suficient să îl însoțiți dvs. În cazul în care o să doriți să luați copilul peste hotare în scopul de a locui permanent acolo va fi necesară o declarație notarială din partea tatălui.

16 martie 2018