Permis auto, restrictii

14 mai 2018 46

Buna ziua. Doresc sa am un permis auto, categoria B, insa din cauza unor probleme cu vederea (la ochiul drept) nu a fost posibil pina acum. Recent am aflat de la un prieten ca este posibil, motivind ca a fost emisa o lege ce ar permite aceasta. Cautind pe net, am dat de urmatoarea Hotarire de Guvern pentru aprobarea Normelor privind examinarea medicală a conducătorilor de vehicule şi a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere, nr.12 din 19.01.2009. Cum sa inteleg corect legea? Se poate totusi... sau legea interzice? Care este modalitatea de a verifica. Multumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vasile Gavrilița
  • Student
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte domenii

Bună, Vlas.

În legătură cu întrebarea dumneavoastră, această Hotărâre prevede următoarele: solicitanţii unui permis de conducere trebuie să se supună unui examen corespunzător pentru a se asigura că au acuitatea vizuală necesară pentru conducerea unui vehicul. La examinarea respectivă se acordă o atenţie deosebită următoarelor: acuitatea vizuală, câmpul vizual, capacitatea vizuală... mai detaliat în condiţii de luminozitate redusă, sensibilitatea la lumină puternică şi contraste, diplopia şi alte afecţiuni oculare care periclitează condusul în condiţii de siguranţă.

În cazul conducătorilor de vehicul din grupa 1 (categoria B), conducătorul de vehicul se supune unui examen medical efectuat de o autoritate medicală competentă, pentru a demonstra că funcţia vizuală nu este afectată şi în alte moduri (inclusiv sensibilitatea la lumină puternică şi contrast şi vederea în condiţii de luminozitate redusă).

a) Persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, inclusiv cu lentile de corecţie, de cel puţin 0,5 când se utilizează ambii ochi. Câmpul vizual orizontal trebuie să fie de cel puţin 120 de grade, extensia trebuie să fie de cel puţin 50 de grade la stânga şi la dreapta şi de 20 de grade ascendent şi descendent. Nu trebuie să existe deficienţe pe o rază de 20 de grade faţă de axul central.

b) Persoanele care solicită examen medical pentru obţinerea permisului de conducere sau reînnoirea acestui permis şi care au pierdut în totalitate vederea la un ochi sau care utilizează doar un ochi (de exemplu, în cazul diplopiei) trebuie să aibă o acuitate vizuală de cel puţin 0,5 cu lentile de corecţie inclusiv. Autoritatea medicală competentă trebuie să certifice existenţa suficient de îndelungată a stării respective de vedere monoculară pentru a permite adaptarea şi că, la ochiul respectiv, câmpul vizual întruneşte cerinţele stabilite la litera a).

c) După apariţia recentă a diplopiei sau după pierderea vederii la un ochi, trebuie să existe o perioadă de adaptare (şase luni) pe durata căreia se interzice condusul vehiculelor. După această perioadă, persoana se consideră aptă pentru conducerea vehiculului, conform avizului favorabil din partea specialiştilor oftalmologi (din cadrul Comisiei).

Prin urmare, dacă respectați cerințele de la litera a)-c), folosind ochelari, lentile de contact, acoperitoare pentru ochi sau dispozitive optice specifice, atunci puteți avea permis de conducere.

Mult succes!

15 mai 2018