Personala

12 septembrie 2017 42

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cum sa procedez corect in urmatoarea situatie. Sotul meu s-a angajat ca sofer intr-o firma. S-a angajat oficil, cu carnet de munca, certificat de contol medical, mai pe scurt cum se cuvine. A lucrat aproape 2 luni si pe tot parcursul acestor zile a avut probleme cu autobusul e care lucra - se defecta des, nu avea frina buna si alte probleme ce puneau in pericol siguranta, atit a lui cit si a pasagerilor. De nenumarate ori a apelat la sefi cu intrebarea si rugamintea sa fie reparat autobusul, dar raminea doar cu promisiuni. In plus la toate, i s-au mai adaugat puncte pe traseu de unde mai lua lucratori ca sa-i duca la serviciu, ceea ce a dus la acea ca intr-o zi din cauza lipsei de timp, au intirziat lucratorii cu 5 min de dimineata si s-au abatut din graficul de lucru. Din aceasta cauza a fost amendat si penalizat de firma atit soferul (adica sotul meu), cit si fiecare lucrator in parte. Desigur a fost o mare galagie si sotul meu a pus cheile de la autobus pe masa si a spus sa i se repare tot ca sa poata merge si lucra normal, altfel nu isi mai asuma responsabilitatea sa transporte lucratorii. Nu a iesit la lucru, asteptind sa-l sune mai marii de la firma sa-i spuna ce face mai departe. Citeva zile la rind deja suna pe toate numerele de telefoane si nu-i raspunde nimeni, sa stie cum sa procedeze mai departe. Astazi, in sfirsit, a rasbatut la unul din administratori si l-a rugat sa i se intoarca carnetul de munca si toate actele, daca nu au nevoie de el, la care a fost numit cu cuvinte necenzurate si i s-a inchis telefonul. Cum sa procedam acum? Ce trebuie sa facem? Nu stim, sintem distrusi, de aceea va rugam sa ne ajutati din punct de vedere juridic cum este corect. Va multumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

În situația dvs totul este foarte simplu, prealabil adresațivă cunoscut plângere la Inspecția teritorială a muncii în care veți consemna toate ilegalitățile.
Concomitent adresațivă și la politie cu o plângere deoarece exploatarea automobilului înainte de a fi condus este o condiție obligatorie a persoanei responsabile în acest sens din... mai detaliat cadrul firmei pentru care sunt prevăzute sancțiuni chiar penale în caz de urmări prejudiciabile.

13 septembrie 2017