Plangere vecin problematic

8 iunie 2017 310

Am depus plangere la sector de politie pe vecinul de la parter care, din motive personale, inchide apa locatarilor de la teava centrala. Problema nu se rezolva la nivel de sector. Ce putem face? Va multumesc.

Comentariile juriștilor 4

Descărcaţi discuția
Vladimir Palamarciuc
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Veronica, de regula, acces la infrastructura ingenireasca comuna au admisnitratorii APLP.
Daca vecinul inchide apa fara avea nici un drept si temei legitim, atunci puteti sa va adresati in judecata sa solicitati repararea prejudiciului de catre vecinul de la parter.
Iata si citeva referinte la lege privind regimul de utilizare a... mai detaliat bunurilor comune din condominiu:
Conform articolului 5 din Legea condominiului (http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=311744 ) teava centrala urmeaza a fi calificata drept proprietate comuna (a tuturor locatarilor). Conform articolului 347 (1) din Codul Civil "Fiecare coproprietar are dreptul de a folosi bunul proprietate comună pe cote-părţi în măsura care nu schimbă destinaţia lui şi nu aduce atingere drepturilor celorlalţi coproprietari." (http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=325085).
Faptul ca v-ati adresat la politie cred ca este un pas corect pentru constatarea faptelor vecinului.

8 iunie 2017

Va multumesc pentru raspuns. Sa inteleg ca doar instanta de judecata poate solutiona acest caz? Adica, pana se rezolva prin judecata, locatarii sunt nevoiti sa suporte ,,capriciile,, cuiva fara a avea apa la robinet? Ca sa fiu mai explicita: vecinul in cauza nu are temei legitim de a inchide... mai detaliat apa, e doar motiv strict personal (e vorba de o neintelegere intre el cu alt vecin care ii este dator cu bani) iar locatarii suporta consecintele. In acest caz exista sau nu o institutie care se implica in rezolvarea problemei?

8 iunie 2017
Vladimir Palamarciuc
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Veronica, trebuie sa inteles mai bine circumstantele. Cum un locatar are acces la teava centrala. Presupun ca exista un spatiu comun de la care poate fi inchisa apa. Acel spatiu trebuie sa fie gestionat de administratorul blocului. Daca se intimpla ca teava este pe teritoriul apartamentului unui locatar, atunci acesta... mai detaliat este obligat sa respecte regulile despre care am mentionat mai sus.
Judecata nu este unica solutie. O solutie suplimentara ar fi ca persoana care incalca regulile de folosire a instalatiilor de uz comun sa fie sanctionata printro amenda contraventionala conform articolului 180 alin.(4) din Codul Contraventional (http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=369412 ). Constatarea contraventiilor de acest gen sunt de competenta Serviciilor Publice de Gospodarie Comunala (vedeti articolul 417 din Codul Contraventional). Puteti scrie o cerere la acest organ care va fi obligat sa examineze plingerea. Daca aveti vreun act constatator de la politie atunci anexati-l la plingere. Daca nu aveti nici un act constatator - puteti incerca sa apelati la serviciile unui executor judecatoresc care are competenta de a constata fapte. Nu este obligatoriu sa aveti un act de constatare a faptelor - faptele urmeaza a fi constatate direct de catre serviciul de gospodarie comunala, dar orice probe suplimentare Va ajuta sa confirmati circumstantele pe care le invocati.

8 iunie 2017

Da. Exact! Teava este pe teritoriul apartamentului vecinului in cauza. Va multumesc mult!

8 iunie 2017